Comicis empresarials

La candidatura de Josep Santacreu s’imposa en les eleccions a la Cambra de Barcelona

La candidatura de Josep Santacreu s’imposa en les eleccions a la Cambra de Barcelona

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La candidatura encapçalada per l’exconseller delegat de DKV, Josep Santacreu, s’ha imposat en les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. La participacion continua sent una assignatura pendent amb el 2,80% dels electors (13.731) i total de 21.409 vots (alguns electors ueden votar en més d’un epígraf), segons les dades facilitades per Albert Castellanos, president de la junta electoral central i secretari de Competitivitat i Empresa. La proclamació definitiva dels resultats serà abans del 2 d’octubre.

Santacreu era el candidat a presidir la Cambra sota el lema ‘Va d’Empresa’, que als seus 46 candidats per altres tants epígrafs, ha sumat l’aval d’altres propostes independents. En total ha obtingut 31 de les 52 cadires en joc, amb algunes candidatures independents, com Banc Sabadell, que els recolzen. I a aquestes es podrien afegir les sis representades per patronals Foment i Pimec. El ple a més d’aquestes 52 places per sufragi universal en té dues de reservades a empreses que estan disposades a pagar per tenir-les, que per ara queden vacants; i sis que es reparteixen per meitats la patronals, amb la qual cosa compta amb un total de 60 vocals. ‘Va d’Empresa’ ha aconseguit la majoria absoluta i arrabassa d’aquesta manera al moviment independentista el control de la Cambra.

La candidatura rival, ‘Eines de País-Un pas més’, ha presentat 51 candidats a les 52 vocalies i n’ha obtingut 21. Fins aquestes eleccions aquest grup d’empreses independentistes impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) eren els que gestionaven l’entitat amb Mònica Roca com a presidenta, després d’imposar-se fa quatre anys amb 32 vocals.

La participació ha sigut sempre un repte en aquests comicis i no s’ha aconseguit arribar ni al 3% del cens. En els comicis del 2019, en què es va imposar la candidatura secessionista, amb prou feines va votar el 4% del total, però va ser el doble que en les anteriors (2%). En total, el cens és de més de 490.000 electors que representen empreses i autònoms. El procés de renovació afecta les 13 cambres catalanes, però només en la de Barcelona i en les de Terrassa (la totalitat dels epígrafs) i Manresa (20 dels 27 epígrafs) hi ha hagut votacions.

En total, es presentaven a les eleccions a la Cambra de Barcelona 108 candidats. El cartell encapçalat per Santacreu, que es presentava a través de la Fundació Privada Pro-Disminuïts Psíquics Finestrelles, comptava amb aspirants a 46 de les 52 vocalies en joc. Entre els que han aconseguit plaça hi ha Factorenergia (Emili Rousaud, que també és un dels vicepresidents de Pimec), La Farga Yourcoppersolutions (família Guixà), Ficosa, Casa Ametller,Comsa (família Miarnau), Colonial oSaba. També està integrat en la candidatura Olivier Contel, president d’Elite Taxi, que també ha obtingut una plaça en el ple.

Cinc candidats més que es van presentar de manera independent recolzaven o avalen la candidatura de Santacreu. Es tracta de Bon Preu, Marta Gento (que representa els farmacèutics), Promoció Hotelera Laietana, Banc Sabadell i Gym Online, en la qual hi ha Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (Ufec). Així, sumarien 51 cadires en favor de Santacreu.

Per la seva banda, ‘Eines de país - Un pas més’ compta amb 51 aspirants per a un total de 52 vocalies. A diferència de la seva competidora principal, aquesta candidatura no va anticipar qui ocuparia la presidència en cas de guanyar, tot i que s’especulava que podria revalidar el càrrec Mònica Roca, que s’ha presentat per Isardsat; o bé podria ser l’actual vicepresident, Toni Fitó (Pere Quart, SL). Tots dos han obtingut plaça. El diputat de Junts i expresident de l’entitat en els primers anys de mandat que ara acaba, Joan Canadell, que es presentava per Ictineu Submarins, no l’ha aconseguit.

Dins d’aquesta plataforma hi ha polítics, com el mateix Canadell; o expolítics, com Joan Puigcercós, exlíder d’ERC, que es presenta per Planes 2000, i que ha obtingut plaça; així com la cuinera Ada Parellada (Semproniana), a través de la societat BCN Rossellón; o Ernest Pérez Mas (Parlem). Cap d’aquests dos últims ha aconseguit una cadira en el ple. Aquesta proposta es presenta com a obertament secessionista i impulsada per l’ANC.

A més hi havia sis candidats més que anaven per lliure i que no van manifestar suport a cap de les dues grans candidatures. Es tracta del cansalader i president de Barcelona Comerç Pròsper Puig; a més de Càmping Campalans,Kreedit Innova, Nuclio Digital School,Micfootball i Iglú Gestión Hotelera.

Notícies relacionades

A les sis places de les patronals en el ple, a diferència de l’ocorregut el 2019, en aquesta ocasió Foment i Pimec van acordar repartir-se els seus sis seients per meitats i quedaran com segueix: per part de Foment, Anna Cornadó, consellera delegada de Copisa; Ignasi Marull, socidirector de PWC i Eloi Planes, president executiu de Fluidra. I, per part de Pimec, l’advocada Emma Gumbert; Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group i Miquel Martí, president i conseller delegat de Moventia.

Foment, presidida per Josep Sánchez Llibre, no va manifestar públicament preferència per cap candidatura. Tampoc ho ha fet Pimec, si bé ha recordat que compta amb socis que són tant a ‘Va d’empresa’ –Factorenergia, La Farga, Fico Cables (Ficosa), fins a arribar a 39–; com a ‘Eines de país - Un pas més’ (Mútua Manresana i Balneari Termes Victòria, fins a arribar a 9– i alguns que es presenten a les eleccions com a independents, com Bon Preu, Promoció Hotelera Laietana i Kreedit Innova. També n’hi ha altres a ‘Va d’empresa’ que són socis del ‘lobby’ Femcat, com Saba, Constructora de Calaf o Ficosa; d’‘Eines de país’, com Parlem; o alguna d’independent, com Bonpreu, que no han aconseguit plaça.