Precarització del treball

Grècia amplia a sis dies la setmana laboral i promou la pluriocupació

Grècia amplia a sis dies la setmana laboral i promou la pluriocupació

Bloomberg / Christopher Goodney

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament grec ha aprovat aquest divendres una nova llei laboral impulsada pel Govern conservador que permet a les empreses imposar un sisè dia feiner i variar els horaris dels empleats per adaptar-los a les necessitats de producció. La reforma de la dreta va ser recolzada pels 158 diputats, d’un total de 300, de què disposa després de les eleccions del juny passat la conservadora Nova Democràcia, del primer ministre Kyriakos Mitsotakis, mentre que tots els partits de l’oposició van votar en contra, de l’extrema dreta a l’esquerra radical.

Durant una intervenció al Parlament prèvia a la votació, el ministre de Treball, Adonis Georgiadis, va defensar el seu projecte de llei i va assegurar que «ni elimina la jornada de vuit hores ni (la setmana) de cinc dies». El Govern argumenta que la llei flexibilitza l’horari per reduir la feina i les hores extraordinàries no declarades i així protegeix els treballadors.

La reforma permet que els treballadors tinguin voluntàriament una segona feina, d’un màxim de cinc hores diàries, juntament amb la seva activitat principal de vuit hores al dia. A més, estableix que les empreses de diversos sectors poden imposar un sisè dia laboral pel qual els treballadors rebran un 40% addicional sobre el salari diari.

Reforma ‘antieuropea’

La reforma empresa va en contra de les tendències actuals que promouen la millora de la productivitat entesa com a millora dels processos i millora de la qualitat de la producció i dels serveis, i no per la via de l’abaratiment dels costos laborals o l’increment de la jornada laboral. De fet, els estudis sobre productivitat aconsellen la reducció de la jornada i la millora de les condicions laborals (inclosa la conciliació familiar) com a manera de millorar la productivitat i rendibilitat de les empreses.

Notícies relacionades

Malgrat que la reforma grega estableix que l’augment de la jornada laboral es pot produir «en condicions excepcionals», tant els sindicats com l’oposició argumenten que a la pràctica la llei convertirà els sis dies laborals per setmana en una cosa comuna, tenint en compte també les «gairebé inexistents» inspeccions de treball. Així mateix, la reforma introdueix contractes per a «empleats de guàrdia» que pràcticament no tindran un horari fix sinó que treballaran quan el seu ocupador ho requereixi, sempre que siguin notificats almenys 24 hores abans. La reforma grega s’allunya del model europeu de relacions laborals.

Beneplàcit dels mercats

La mesura arriba en uns moments que els mercats internacionals estan premiant les reformes econòmiques gregues. Moody’s acaba d’apujar d’un sol cop dos esglaons la nota de Grècia, situant-la en Ba1, a un pas de l’ascens a grau d’inversió. La pujada reflecteix la visió de Moody’s que l’economia grega, les seves finances públiques, les seves institucions i el sistema bancari estan assistint a un profund canvi estructural que recolzarà el seu crèdit i la seva resistència davant futures crisis. DBRS també ha col·locat el deute de Grècia en grau d’inversió. S&P i Fitch també treballen per modificar les seves valoracions. Tot això facilitarà la compra de bons grecs a inversors que només acudeixen a emissions de baix risc. El bo grec es paga al voltant del 4%, pel 17,6% que demanaven els inversors el 2015.