Congressos
D’ingredients per fer crispetes amb gust de tripes a màquines per marinar a gran escala: així és Alimentaria Foodtech 2023
Cinc anys després, Alimentaria Foodtech ha tornat a obrir les portes a Barcelona. El saló dedicat als equips, la tecnologia i els ingredients per a la indústria alimentària no se celebrava des del 2018 per culpa de la pandèmia de covid i ha tornat formalment aquest dilluns al recinte Gran Via de Fira de Barcelona amb un centenar més d’empreses expositores (entorn de 370), una superfície d’exposició més gran (16.000 metres quadrats) i un protagonista completament diferent del de llavors: la proteïna i els ingredients alternatius.
Així ho demostra que la primera atracció del saló sigui un petit museu amb cacauets preparats amb clorur potàsic i sòdic en comptes de sal, una alga ‘Gracilaria’ en pols que es converteix en el que aparenta ser una crema catalana, vinagre tamponat que funciona com a farina per cobrir calamars o miceli de fongs fermentats que esdevé una llaminadura amb suplement de cafeïna.
A més, si bé la major part de l’espai l’ocupen màquines per treballar amb la carn, i l’objectiu de la fira –segons expliquen alguns dels seus participants– és l’exhibició d’innovacions per al sector, moltes d’aquestes companyies el que més promocionen són invents i solucions per produir aliments amb proteïna que no sigui només animal.
Vaessen, una de les empreses que formen la que seria la milla d’or en aquesta fira (la dels estands que es veuen només a l’entrar-hi), és experta en màquines grapadores, aquelles amb què es protegeixen els embotits, i distribueix tota mena de maquinària per completar el procés d’elaboració i preparació càrnia, però la seva posada en escena en aquesta fira gira entorn d’un ‘showcooking’ a càrrec d’un dels seus socis, Source Technologies, en què mostra i deixa tastar productes que semblen convencionals però que en realitat són vegans i ho són amb una textura, diuen, molt millor que la de la competència.
A prop seu, Handtmann exposa gairebé 20 màquines essencialment trituradores de carn amb les quals obtenir hamburgueses o salsitxes, però la seva gran novetat és una línia que permet recobrir al moment un aliment amb una tripa natural i vegana, i així es podria fer una hamburguesa vegana i recobrir-la al moment amb un ‘plàstic’ que sigui també vegà i comestible.
De tota manera, la maquinària que es veu a la fira va molt més enllà: des d’un sistema de cocció per aigua que permet processar aliments diferents de forma simultània de Middleby Food Processing, a una línia automàtica per embotir, tensar i grapar productes a tripes o malles de Pujolàs o les rentadores de caixes i palets capaços d’eliminar etiquetes que exhibeix Mimasa. Hi ha màquines per tamisar industrialment, aparells per desossar o separar la pell del greix en grans quantitats de carn, i equips per marinar a gran escala, hi ha conjunts perquè el treballador d’una fàbrica es netegi les sabates i mans de forma automàtica a l’entrar i sortir de la planta, paviments i un espai específic per als elaboradors d’ingredients.
Proteïna vegetal i d’insectes
En aquest racó d’Alimentaria Foodtech la protagonista torna a ser l’alimentació vegana i la proteïna procedent d’insectes com a més gran promesa de futur. Pilarica, una empresa centenària que fa combinacions d’ingredients per donar el gust que es vulgui a un aliment, mostra a la fira unes pols que, afegides industrialment a unes crispetes (per exemple), els poden donar gust de formatge, de salsa teriyaki o fins i tot de tripes a la madrilenya.
Notícies relacionadesIMCD també exhibeix un paté ‘plant-based’, una magdalena sense gluten o gominoles i hamburgueses veganes. I Lactotencia, el llistat d’empreses productores de proteïna (vegetal i animal) amb les quals treballen i que poden fer arribar a grans productors. «Si Heura obrís una fàbrica, nosaltres els podríem fer arribar tota la proteïna vegetal que necessitessin», exemplifica un dels seus portaveus.
Amb perspectiva similar, tot i que no essencialment centrada en l’univers de la proteïna alternativa, Taberner promociona les seves barreges d’ingredients amb què alterar de forma fàcil i ràpida el gust d’un producte: per exemple, tòfona o pebrots del piquillo en pols perquè una petita carnisseria pugui vendre hamburgueses amb aquest gust. Disproquima també centra la seva participació en la fira a fer gala de la seva capacitat de trobar ingredients que millorin un producte tradicional sense que es noti: des d’una beguda vitaminada a un pot de quètxup amb una reducció de sodi en comptes de sucre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia