Al setembre
La pujada de les quotes hipotecàries es modera malgrat que l’euríbor es torna a elevar
Després de baixar per primera vegada en 20 mesos a l’agost, l’euríbor torna a les pujades. L’índex al qual hi ha lligades la majoria de les hipoteques a Espanya ha tancat setembre en una mitjana del 4,149%, per sobre del 4,073% d’agost. No obstant, els hipotecats a tipus variable als que li toqui revisar el crèdit amb l’euríbor de setembre registraran la pujada de les seves quotes més moderada des de la van experimentar els que van haver d’utilitzar la dada d’agost de l’any passat, una moderació que tot apunta que s’ampliarà en els pròxims mesos.
Calcula la teva quota hipotecària
¿Quant et queda per tornar?
¿Quants anys et queden d’hipoteca?
¿Quin és el teu diferencial sobre l’Euríbor?
Tot i que hi ha hipoteques a tipus variable que es revisen cada sis mesos, la majoria ho fan una vegada a l’any. Les quotes pugen si l’euríbor és més alt que un anyabans el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. La raó que les pujades de les quotes s’hagin començat a moderar i que ho fessin de manera més pronunciada en els pròxims mesos és, precisament, que els nous nivells de l’euríbor s’estan comparant amb els de la segona part del 2022, considerablement més elevats que els de la primera meitat d’aquell exercici. Així, l’euríbor va arrencar aquell any marcant un -0,477% al gener i el va acabar disparat fins al 3,018% al desembre.
El setembre de l’any passat, l’índex es va situar en el 2,233%, amb el que la diferència interanual serà ara d’1,916 punts percentuals. Per posar-ho en perspectiva, a l’agost el diferencial va ser de 2,82 punts. Les diferències any contra any van ser inferiors a un punt percentual entre gener i maig del 2022 i van estar per sota dels tres punts fins al setembre passat. A l’octubre, van arribar als 3,1 punts, al març van ascendir a un màxim de 3,884 punts, i des d’aleshores s’han anat moderant, començant a suavitzar les pujades de les quotes, fins a baixar aquest setembre per sota dels dos punts per primera vegada en 13 mesos.
Pujada sobre pujada 0,508
Això sí, les quotes pujaran menys, però continuaran pujant, almenys a curt termini. En una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més 1% que tingui com a referència la dada de setembre (normalment les que es revisen al novembre), la quota mensual passarà de 749 a 908, és a dir, 159 euros més al mes i 1.908 euros més a l’any. Per a un crèdit de 300.000 euros amb les mateixes característiques, l’alça serà de 1.498 a 1.816 euros: 318 euros més al mes i 3.816 euros més a l’any.
A més, el cop per als hipotecats serà més moderat, però es produirà sobre el dur cop que ja van encaixar fa 12 mesos. Per entendre el que han patit en els últims dos anys, les quotes dels dos crèdits utilitzats com a referència es van revisar amb la dada d’agost del 2021 a 553 i 1.106 euros al mes, respectivament, amb el que en dos exercicis hauran pujat en 355 i 710 euros mensuals. És a dir, que seran un 64% més cares.
Pendents del BCE
Malgrat la pujada que registrarà el setembre, mes durant el qual s’ha superat fins i tot el 4,2% en taxa diària en vuit ocasions, l’euríbor porta ja tres mesos pràcticament estabilitzat, després de pujar 4,6 punts percentuals des del tancament del 2021. Els principals serveis d’estudis que publiquen previsions de l’euríbor, a més, estimen que l’índex continuarà baixant en els pròxims mesos. Bankinter preveu que se situï en el 4,1% el desembre, per baixar el 3,9% al tancament del 2024 i el 3,4% al final del 2025. CaixaBank, per la seva banda, l’estima en el 4,08% aquest desembre i en el 3,06% a finals del 2024. I Funcas ho veu reduint-se des del 4,07% de mitjana del quart trimestre del 2023 fins al 3,51% entre octubre i desembre del pròxim exercici.
En cas de ser així, les pujades de les quotes de les hipoteques es continuaran moderant i arribarà un moment en què fins i tot començaran a baixar, potser entorn del segon trimestre de l’any que ve. Tot això, emperò, depèn del que faci el Banc Central Europeu (BCE) amb els tipus de referència per combatre la inflació. L’euríbor, que mesura teòricament el que es cobren els bancs entre si per prestar-se diners, mira d’anticipar el nivell en què estaran els tipus 12 mesos després, més una prima.
L’índex, així, va baixar a l’agost perquè bona part del mercat esperava que el BCE no apugés els tipus el setembre, cosa que finalment sí que va fer. L’autoritat monetària ha apuntat que, amb la informació actual, considera que podria no haver d’encarir més el preu del diner en la zona euro. No obstant, sempre hi ha la possibilitat que la inflació es comporti pitjor del que espera i l’obligui a endurir encara més la política monetària, amb la qual cosa l’euríbor reprendria el camí alcista amb el consegüent efecte en les quotes de les hipoteques.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia