40.000 funcionaris catalans cobraran al desembre un plus per productivitat de fins a 600 euros
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern i CCOO i UGT han acordat aquest divendres renovar el plus de productivitat per als empleats públics catalans. Aquesta gratificació consisteix en un pagament de fins a 601,87 euros bruts, vinculat a un sistema d’avaluació intern i que els funcionaris i el personal laboral percebran en la nòmina de desembre. I se’n beneficiaran uns 40.000 tècnics i la resta de personal dels departaments de la Generalitat de Catalunya, per a la qual l’administració catalana haurà d’invertir 18 milions d’euros, segons fonts coneixedores. El tràmit està pendent d’aprovar-se en Consell Executiu i les centrals assumeixen que serà dimarts.

En la reunió de la Mesa General d’Empleats Públics, convocada d’urgència aquest divendres, també s’ha parlat d’un altre plus. Concretament, de l’increment retributiu del 0,5%, previst si la inflació superava un determinat llindar aquest any i que les dades de l’IPC de setembre confirmen. A més d’aquesta pujada, les administracions han de pagar els retards pendents des de gener en forma de ‘pagueta’. Les centrals han mirat, sense èxit, de pressionar l’administració catalana perquè abonés l’increment en la nòmina d’octubre i des de la conselleria de Presidència han reiterat que, per qüestions operatives, els és impossible accelerar els pagaments.

El complement de productivitat es coneix col·loquialment com a ‘bufanda’ i va ser una de les víctimes de l’època de retallades en la funció pública oberta pel Govern d’Artur Mas. Des del 2012 i fins al 2021 els empleats públics catalans van estar sense percebre el plus de productivitat i no va ser fins a l’any passat que l’actual Executiu de Pere Aragonès el va tornar a introduir.

En la reunió d’aquest divendres UGT i CCOO han votat afirmativament la pròrroga i l’IAC en contra, ja que rebutja aquest sistema d’avaluació i considera que aquests recursos s’haurien de consolidar directament en la nòmina. En cas de no haver-se prorrogat aquest complement, la Generalitat hauria pogut decidir unilateralment si retirar-lo o mantenir-lo.

Aquest complement de productivitat oscil·la entre els 297,67 i els 601,87 euros bruts, depenent del grup funcionarial. I depèn d’un sistema d’avaluació mixt que elaboren entre el mateix treballador públic i el seu supervisor. Sobre un total de 20 punts, vuit se’ls posa a si mateix l’empleat i els 12 restants, el superior. Aquest sistema avalua qüestions com els resultats, l’adaptabilitat i el treball en equip, entre d’altres.

I la quantia a cobrar dependrà de la puntuació final. Si, per exemple, la nota final és un 10, el funcionari cobra la meitat del complement. Si treu menys d’un 10, no cobra res, i si treu un 18 o més, en percep el 100%. Un altre requisit indispensable per poder ingressar aquests diners és haver donat servei un mínim de cinc mesos entre l’1 de gener al 31 d’octubre d’aquest any. És a dir, algú que hagi estat de baixa durant gran part de l’any no hi podrà accedir.

Critiques per la ‘pagueta’ ‘antiinflació’

Notícies relacionades

Les centrals més representatives entre la funció pública catalana han criticat de manera unànime la Generalitat per no materialitzar a l’octubre l’increment ‘antiinflació’ del 0,5%, previst a escala estatal. Si bé CCOO i UGT diuen tenir el compromís que Hisenda sí que pagarà a l’octubre els funcionaris de l’Administració General de l’Estat (AGE), la Generalitat manifesta que no és capaç de quadrar els comptes fins al novembre. Les centrals li han criticat que, tal com estava evolucionant la inflació, feia setmanes que podrien haver preparat el necessari per accelerar els pagaments.

«Si hi hagués voluntat real d’abonar l’increment en la nòmina d’octubre es podria fer», critiquen des d’UGT. «El Govern té els mecanismes per poder incrementar el salari als treballadors públics de manera directa (a partir de la massa salarial) perquè no siguem els més mal pagats i els que més poder adquisitiu hem perdut de l’Estat espanyol», afirmen des de l’IAC. «La Generalitat reté unilateralment uns 30 milions d’euros dels funcionaris fins a novembre», declaren des de CCOO.