La Generalitat comença a proveir-se amb la seva companyia d’energia
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat ha començat a proveir-se a través de la companyia pública L’Energètica. L’empresa ha rebut ja la llicència de comercialitzadora amb la qual ja pot començar a comprar i vendre en el mercat al que serà el seu únic client: el sector públic català, ha explicat el director general, Daniel Pérez.

Aquest dilluns ha segellat el contracte per subministrar energia verda a l’Agència Catalana de Residus. L’objectiu és arribar a principis de 2024 a uns 1.000 punts de subministrament d’organismes i entitats públiques i a 3.000 el 2025. Inicialment no es notaran diferències de preus fins que no es connectin autoconsums als edificis propis de l’Administració catalana.

Pérez ha destacat que és un «rècord» aconseguir el permís de comercialitzadora del Ministeri de Transició Ecològica després d’iniciar el seu camí L’Energètica al març. L’objectiu per al 2025 no inclou moltes grans empreses públiques com ara Ferrocarrils de la Generalitat o l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que tenen en vigor contractes amb altres companyies i que no optaran per la firma pública fins que vencin els seus actuals contractes. El de TV-3, per exemple, finalitza el 31 de desembre del 2024, així que passarà a aquesta firma pública l’1 de gener del 2025.

«L’objectiu és ser generadors nets, aconseguir la sobirania energètica i posar el nostre gra de sorra en la lluita contra el canvi climàtic», ha explicat Pérez, que també ha anunciat la posada en marxa de la pàgina web de L’Energètica, les seves xarxes socials i una bústia de projectes.

Pressupost

Des que es va crear l’energètica pública, amb un pressupost de 23 milions d’euros, s’hi ha incorporat la major part de la plantilla de 30 persones prevista, i s’ha iniciat el procés per concentrar els actius energètics de la Generalitat, com la cessió de les participacions als parcs eòlics de Pebesa i Trucafort, i de 120 instal·lacions solars. També s’està impulsant la instal·lació de cobertes solars en edificis públics.

Notícies relacionades

Una altra de les ‘herències’ que rebrà L’Energètica són les centrals hidroelèctriques de conques internes, que són aquelles on té competències la Generalitat i la concessió de les quals venci o reverteixi al sector públic per incompliments. De tota manera, la concessió de la major part de les 350 existents venç el 2061 i només podria accedir actualment a la de la Colònia Llaudet o Can Trinxet; i moltes d’aquestes instal·lacions potser ja no poden utilitzar-se al seu venciment per canvis al cabal.

A mesura que augmentin les instal·lacions d’autoconsum que exploti L’Energètica en edificis públics, un percentatge de l’energia generada serà per a persones i famílies vulnerables a dos quilòmetres al voltant, que és el límit fixat per estendre l’autoconsum per part del Ministeri de Transició Ecològica.