Per carta
Naturgy avisa les comunitats de veïns: la tarifa regulada (TUR) de gas desapareixerà el 31 de desembre
L’1 de gener la tarifa regulada per a les comunitats de veïns (TUR Veïnal) desapareixerà i, per tant, els clients que ara es beneficien d’aquesta tarifa, subvencionada pel Govern central, s’han de canviar abans d’aquesta data a una comercialitzadora en el mercat lliure, adverteix el Ministeri per a la Transició Ecològica en una ordre ministerial en la qual encomana les empreses a transmetre la informació als beneficiaris. La principal gasista espanyola, Naturgy, confirma a EL PERIÓDICO que ja ha començat a enviar cartes als seus usuaris.
La mesura, creada l’octubre de l’any passat en el context de la crisi energètica, estava previst que finalitzés el 31 de desembre d’aquest any, però el Govern central no havia revelat si n’hi hauria o no una pròrroga. No obstant, una ordre ministerial, de la qual s’ha fet ressò la comparadora d'ofertes de serveis per a la llar Selectra, demana a les companyies informarles comunitats amb tarifa regulada «abans del 15 d’octubre» de la «necessitat de contractar el subministrament amb una comercialitzadora del mercat lliure» abans de l’1 de gener del 2024. Per a aquells que no ho facin, s’establirà una «tarifa transitòria», afegeix.
Malgrat que el text publicat al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (BOE) el 26 de setembre és explícit, des del Ministeri per a la Transició Ecològica asseguren que aquest mandat únicament compleix la legislació –la TUR veïnal és una mesura temporal que decau a final d’any– i eviten confirmar si això implica que no hi haurà una pròrroga a partir de llavors. Segons recull Efe en fonts del departament que dirigeix Teresa Ribera, hi ha 6.700 comunitats de veïns que s’han acollit a la TUR veïnal del gas.
Fins fa un any, les comunitats de veïns havien de contractar una tarifa en el mercat lliure per a ‘grans consumidors’ perquè per la seva mida i demanda d’energia –més de 50.000 quilowatts a l’any– els impedien contractar la tarifa regulada pel Govern central, abreujada com a TUR (per les sigles de Tarifa d’Últim Recurs,encara que això no implica que es dirigeixi únicament a famílies desfavorides sinó que serveix per a qualsevol usuari), de la qual es beneficiaven els usuaris individuals.
La tarifa lliure utilitza com a referència de preu la regulada, que es revisa cada tres mesos a partir de cotització del gas en el mercat majorista, per la qual cosa solien tenir preus similars. Però a la primavera del 2021 el gas a escala internacional va començar a pujar i el Govern va decidir, el setembre del 2021, contenir l’impacte d’aquesta matèria primera sobre la tarifa regulada (TUR) limitant-ne l’alça trimestral al 15%. Llavors, es tractava d’un pagament en diferit, és a dir, la diferència entre la pujada real del gas i aquest límit la pagaven els consumidors, però a posteriori.
Un any després, ja amb la guerra d’Ucraïna avançada i els preus del gas desorbitats, l’Executiu central va decidir subvencionar aquesta diferència (entre la pujada real del preu del gas i aquest límit del 15%) i, a més, crear una tarifa TUR especial per a les comunitats de veïns perquè tots els consumidors disposessin del mateix nivell d’ajuda. Les dues tarifes (tant la TUR individual com la veïnal) tenen com a data límit el 31 de desembre, igual que altres mesures com les rebaixes fiscals de la tarifa de llum i gas, però el Govern central no vol revelar si les mantindrà o decauran.
Notícies relacionadesAl mateix article en el qual reafirma que la TUR veïnal finalitza el 31 de desembre d’aquest any, l’Executiu central dona als usuaris una moratòria d’un any per complir amb el requisit de tenir comptador individual (fins al 30 de setembre del 2024, en comptes de fins al 30 de setembre d’aquest any) i evitar, així, pagar el recàrrec del 25% que tindrien de penalització per beneficiar-se de l’ajuda.
Segons Selectra, el canvi podria produir duplicar el preu dels rebuts. Les comunitats petites, amb un consum anual de 150.000 kilowatts-hora adscrites a la TUR, passarien de pagar 6.600 euros a 13.500, mentre que les més grans (amb un consum de 400.000 kilowatts/hora) passarien de 19.100 euros a 36.300.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034