PLA PRESSUPOSTARI 2024
Les mesures per abaixar la llum, el gas, els carburants i els aliments, en l’aire després d’injectar 21.000 M per la crisi
El Govern ara en funcions esgotarà fins a final d’any per decidir si prorroga part de les rebaixes fiscals i subvencions de l’escut contra el cop de les pujades de preus
El Govern espanyol ha anat construint en els dos últims anys un escut de protecció per a ciutadans i empreses davant el cop de la pujada de preus de la llum, el gas natural, els combustibles i els aliments provocada per la crisi energètica, aguditzada per la invasió militar russa sobre Ucraïna. L’Executiu ha anat aixecant i prorrogant paquets anticrisi contra l’impacte de la inflació i la majoria de les mesures expiren el 31 de desembre i ara estan en l’aire després d’acumular un impacte en el pressupost estatal de gairebé 21.000 milions d’euros des del 2021.
El Govern té limitada la seva capacitat d’aprovació de noves mesures per estar en funcions. Fins que no fructifiqui una investidura, les seves tasques queden limitades al despatx d’assumptes ordinaris, i no pot impulsar noves mesures legislatives o prorrogar mesures excepcionals tret de casos d’urgència o extrema necessitat que han d’estar justificats.
Davant aquesta situació, l’Executiu ha elaborat i remès a la Comissió Europea el Pla Pressupostari per al 2024 sobre la base que totes aquestes mesures excepcionals antiinflació no continuaran vigents l’any vinent. «Això no pressuposa que en el futur no es puguin adoptar o prorrogar les mesures que estan en vigor fins a 31 de desembre del 2023, amb l’objectiu de mitigar l’impacte de la inflació en cas que es consideri necessari després d’avaluar la situació amb les dades disponibles a final d’any», aclareixen des dels ministeris d’Assumptes Econòmics i d’Hisenda, que insisteixen que no hi ha una decisió presa sobre la continuïtat de les mesures. Des de la Comissió Europea s’ha reclamat als estats membres retirar aquest tipus de mesures anticrisi i orientar-les només per a llars vulnerables.
Des de l’inici de la crisi energètica, a mitjans del 2021, i durant tot aquest any, s’han anat implementant mesures extraordinàries que s’han anat ampliant o reformant segons les circumstàncies. Rebaixes d’impostos, subvencions o ajudes directes que han buscat contenir les pujades dels rebuts de la llum i del gas natural, contenir l’impacte de l’alça dels combustibles o limitar l’encariment d’alguns aliments de primera necessitat i que en conjunt han tingut un impacte en els comptes públics (ja sigui per despeses extres o per ingressos que s’han deixat de produir) de més de 20.800 milions d’euros, segons es desprèn dels plans pressupostaris remesos a Brussel·les pel Govern espanyol en els tres últims exercicis.
Escut en energia i aliments
Per contenir les pujades del rebut de la llum, el Govern ha anat aplicant rebaixes successives de l’IVA (primer del 21% al 10% i més endavant fins al 5%) amb un impacte en el pressupost públic acumulat de més 2.336 milions d’euros des del 2021; s’ha abaixat al mínim permès per Brussel·les l’impost especial de l’electricitat amb un cost d’una mica més de 3.000 milions, i s’ha suspès l’impost sobre el valor de producció de l’energia elèctrica amb un cost acumulat de més de 5.200 milions. El Govern ha anat aprovat injeccions excepcionals milmilionàries per compensar l’impacte en els comptes del sistema elèctric d’aquestes mesures.
L’Executiu també va aprovar rebaixar l’IVA de la factura del gas natural amb un impacte pressupostari de gairebé 530 milions d’euros. També es van limitar les pujades que podien aplicar-se cada trimestre de la tarifa regulada de gas natural i es va crear una nova tarifa regulada per a les comunitats de veïns amb calefacció central, i per aplicar-les es paguen compensacions a les grans gasistes obligades a oferir aquest tipus de tarifes (Naturgy, Iberdrola, Endesa i Totalenergies) per evitar que assumeixin aquestes el cost: en total, la despesa pública en aquestes mesures de factures subvencionades serà de 1.032 milions d’euros, segons els càlculs del Govern.
Rebaixes de carburants i aliments
Notícies relacionadesEl Govern va posar en marxa, entre l’abril i finals de desembre de l’any passat, el descompte generalitzat de 20 cèntims per cada litre de combustible per a tots els conductors, i el seu cost es cobria amb el pressupost estatal i va suposar un desemborsament d’una mica més de 6.000 milions d’euros. A principis d’aquest any, la rebaixa per a tothom es va eliminar i es van aplicar diferents rebaixes específiques per als professionals del transport per carretera, per als productors agraris i per als barcos pesquers amb un cost estimat de 995 milions en total.
L’estimació de l’equip econòmic del Govern apunta que la rebaixa de l’IVA a certs aliments tindrà un impacte pressupostari de 1.450 milions d’euros. La mesura implica una reducció de l’IVA del 4% al 0% en productes de primera necessitat (pa, farines per a pa, llet, formatges, ous, fruites, verdures hortalisses...) i una rebaixa del 10% al 5% de l’IVA per a altres aliments (pastes i oli).
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034