¿Per què els agricultors de França ataquen els camions espanyols?

Producció agrària Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

¿Per què els agricultors de França ataquen els camions espanyols?

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Piquets d’agricultors francesos van atacar aquest dijous, per sorpresa, diversos camions que portaven productes espanyols, segons va denunciar la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM), principal patronal de transportistes. Al peatge de Le Boulou, uns 500 viticultors van assaltar diversos vehicles amb carregaments agrícoles espanyols i del Marroc i van fer una selecció de productes. Entre el que van destrossar hi havia vi, tomàquets i enciams. Aquí mirarem d’explicar quines són les raons després d’aquest nou atac francès (l’enèsim) a la producció agrària espanyola.

1

¿Què ha originat les protestes?

Els viticultors francesos consideren que Espanya s’ha convertit en un dels principals enemics del sector. El president del Sindicat de Viticultors del departament de l’Aude, Fréderic Rouanet, va acusar aquest dijous les importacions espanyoles «d’estar provocant la caiguda de moltes explotacions al sud de França», oferint uns preus molts més baixos que els seus. Els productors gals estan especialment preocupats per l’arribada de vi a granel des d’Espanya que, en la majoria dels casos, s’embotella a França abans de la seva distribució al mercat.

2

¿Per què el vi a granel espanyol és una amenaça?

França és el principal país comprador de vi a granel elaborat a Espanya, segons les dades de l’Observatorio Español del Mercado del Vino (OEMV) entre juliol del 2022 i el mateix mes del 2023. El país veí compra el 32% del volum total de vi a granel exportat per Espanya i el 30% de la facturació per aquests enviaments. Els agricultors francesos estan convençuts que aquestes importacions massives de vi a granel espanyol, a un preu més baix que el seu, estan enfonsant les produccions locals i amenacen la viabilitat de moltes explotacions, sobretot al sud del país, que s’estan veient abocades a tancar

3

¿Com han reaccionat els afectats?

Les organitzacions agràries espanyoles (Asaja, COAG i UPA) han exigit mesures contra l’atac, que segons testimonis directes va tenir lloc sense que la policia francesa intervingués per impedir-los. El president d’Asaja a La Rioja, Eduardo Pérez, va expressar dijous, en declaracions a Efeagro, el seu malestar per l’aparent inacció de la Gendarmeria i va reclamar una intervenció de les autoritats. Pérez ha assenyalat que aquest tipus de successos «són lamentablement comuns amb diversos productes alimentaris». Fonts del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) van declarar que «el Govern repudia aquests incidents, que constitueixen un atemptat contra la lliure circulació de béns a la Unió Europea i perjudiquen els interessos dels afectats». El ministeri està en contacte amb les autoritats franceses per restaurar la normalitat i prevenir futurs incidents.

4

¿Per què el boicot recorda tant als dels anys 90?

L’acció ha provocat entre molts una espècie de sensació de ‘déjà vu’, tres dècades després de les escenes de camions incendiats a la frontera, contra l’entrada a França de productes agraris espanyols. Llavors als agricultors francesos se’ls va batejar com a ‘trepitja-maduixes’ perquè van ser 10 camions d’aquest producte els primers a patir els atacs el 1994. Des d’aleshores aquest tipus d’actes s’han anat repetint de manera periòdica, relacionats normalment amb crisi de preus a França.