Deute públic
Les llars es converteixen en el primer propietari de lletres del Tresor amb 20.348 milions
Les llars espanyoles ja són els propietaris de lletres del Tresor més grans, i a més ho són per primera vegada des que hi ha dades. Les famílies, així, tenien al tancament de l’agost 20.348 milions d’euros invertits en aquests productes de deute públic a curt termini, segons ha publicat aquest dilluns el Banc d’Espanya. Es tracta de la xifra més alta des que va arrencar l’estadística el 2002, comparada amb els tot just 35 milions del mateix mes del 2022, i suposa un increment de 1.825 milions d’euros i un 9,8% respecte al juliol.
Les llars tenien a l’agost el 28,6% dels 70.913 milions d’euros d’aquests títols en circulació, quan un any abans amb prou feines posseïen el 0,04%. Van avançar, així, el conjunt de propietaris estrangers, que tenien el 27,5% i que estan reduint la seva cartera de lletres des del febrer del 2022 (un 8,7% a l’agost respecte al juliol). Les famílies ja van passar al maig a ser el primer propietari espanyol de lletres. De fet, han augmentat el seu pes relatiu respecte a bancs (14,06%), empreses (9,3%), fons d’inversió (7,9%), administracions públiques (5,2%), companyies d’assegurances (3,7%), fons de pensions (1,8%) i el Banc d’Espanya (0,4%).
La inusitada escalada de l’interès que paga l’Estat per les lletres del Tresor l’últim any explica el comportament de les llars. En les subhastes d’agost de l’any passat, es va comprometre a pagar entre el 0,145% a tres mesos i el 0,795% a un any, mentre que en les mateixes col·locacions de l’agost passat els tipus van ser d’entre el 3,507% i el 3,664%. Darrere d’això hi ha les pujades de tipus aprovades pel Banc Central Europeu (BCE) per domar l’alta inflació. El tipus d’interès principal s’ha incrementat del 0% al 4,5% des del juliol del 2022, mentre que la facilitat de dipòsit –l’interès amb què remunera els diners que guarda als bancs, el més rellevant en l’actual context– ha passat del -0,5% (els tornava menys del que els guardava) al 4%.
Poc pels dipòsits
A l’increment de la inversió de les llars en lletres també ha contribuït la resistència dels bancs a elevar la remuneració dels dipòsits a termini malgrat l’alça dels tipus oficials. L’interès mitjà dels nous dipòsits, així, ha passat del 0,17% de l’agost del 2022 al 2,31% de l’agost passat, un nivell encara notablement inferior al de les lletres i també al mig de la zona euro (3,03%). A més, el 90% dels diners dels particulars guardats als bancs estan en comptes corrents remunerats a tot just el 0,13%.
Quant al deute del Tresor a terminis superiors a un any (com bons i obligacions), les llars van tancar el mes de juliol amb 1.943 milions d’euros invertits en aquests títols, 999 milions més que un any abans i 51 milions més que al juliol. La inversió en deute de les comunitats autònomes també s’ha incrementat en dotze mesos, però és molt més modesta: ha passat de 53 a 72 milions d’euros.
Així mateix, el valor de la inversió dels particulars en les empreses de l’Ibex 35 es va reduir a l’agost un 0,48% respecte al juliol i va pujar un 20% davant l’agost del 2022, fins als 87.471 milions d’euros. El comportament del selectiu en els mateixos terminis (-1,4% i +20,5%) implica que els ciutadans han reduït la seva inversió en les esmentades companyies en 261 milions en un any, però l’han augmentat en 805 milions respecte al juliol.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia