Guardiola (Cercle): «L’amnistia ha de ser el punt de partida per a un pacte territorial»
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, ha afirmat que una amnistia pel procés hauria de ser «el punt de partida per a un pacte territorial», el gran problema de fons en la vertebració d’Espanya i que s’està «enquistant».

En una roda de premsa per explicar l’última nota d’opinió titulada «Una sortida per a Catalunya, una proposta per a Espanya», Guardiola ha insistit que una mesura de gràcia d’aquest tipus ha de combinar «un gran acord polític», que sumi el PP; i la renúncia per part de Junts i ERC de la via unilateral i la seva submissió a la Constitució. Una de les qüestions que preocupa el Cercle és que l’amnistia serveixi per normalitzar la situació política més que un mesura conjuntural per facilitar la investidura.

Guardiola ha defensat que la qüestió no hauria de ser «si amnistia sí o amnistia no, sinó com i per a què». I ha explicat que només amb «una mirada llarga» se superarà aquesta etapa de paràlisi, així que caldria «un debat franc».

El president del Cercle ha advertit que «el problema greu del model territorial» cada vegada s’enquista més, però, a diferència del canvi climàtic, «depèn exclusivament de nosaltres», és a dir, dels polítics, i «no és irresoluble». Nadal, per la seva banda, ha insistit que per resoldre la qüestió és precís el concurs de «tots els partits».

Notícies relacionades

El director general del Cercle també ha afirmat que és legítim posar sobre la taula l’acord de claredat, tot i que «s’ha vist que ara com ara no és viable». I, per tant, situar-lo com a prioritari per part dels partits independentistes no és productiu. I al seu torn, ha destacat que la renúncia a la unilateralitat s’hauria de donar hi hagi o no amnistia per compliment de l’estat de dret.

Guardiola ha apostat que una qüestió com el model territorial, que és «tan rellevant i determinant perquè Catalunya i Espanya puguin afrontar els reptes de futur», requereix un pacte entre els partits majoritaris. El PSOE i el PP han de consensuar una proposta «audaç» de pacte territorial i els partits nacionalistes, en particular els catalans, acollir-se «al pragmatisme i al realisme».