Eurostat
Brussel·les afirma que el preu de la llum a Espanya en la primera meitat del 2023 va ser el més barat dels últims 13 anys
Al contrari del que la sensació general podria suggerir, les llars espanyoles han pagat en la primera meitat d’aquest any el rebut de la llum més barat dels últims 13 anys, segons Eurostat. L’oficina estadística de la Comissió Europea, que recull bianualment els preus que facturen les elèctriques als seus clients a cada país, afirma que el preu final (impostos inclosos) que van pagar les llars espanyoles l’electricitat entre gener i juliol d’aquest any va ser un 76% inferior al preu mitjà de l’any anterior, el més alt de la història a causa de la crisi derivada de la guerra d’Ucraïna, i un 24,4% més barat que el de l’any 2020, quan la pandèmia del coronavirus va enfonsar la demanda.
En cost sense impostos per a Espanya se situa en 15,34 euros per kWh, però en aquest cas cal anar només 18 mesos enrere per trobar un preu inferior, fins al del primer semestre del 2021 (12,9% inferior a l’actual). Valverde explica que aquesta evolució coincideix amb el «comportament del mercat majorista, que tret del mes febrer, va tenir un primer semestre bastant acceptable» a diferència de l’any 2022, segons Valverde. No s’inclou en aquest «miracle» espanyol de principis d’any el mecanisme ibèric, que va posar un límit al preu del gas que s’utilitza per generar electricitat a fi d’evitar la pressió de Rússia sobre el preu del gas a la factura de la llum, perquè des de mitjans de febrer no s’utilitza perquè el preu del gas és inferior a aquesta referència.
El gas i la indústria
També per al gas, Brussel·les revela preus més baixos que els de la mitjana europea en els primers sis mesos del 2023 (10,21% menys en el cas del preu amb impostos i un 8,1% en la comparació sense impostos), després d’un 2022 amb nivells per sobre de la mitjana dels Vint-i-set. I el mateix passa amb la indústria, que tant les seves factures de gas (del 24,6%), com de llum (una diferència del 70,5%) són més barates, sempre segons Eurostat. En aquest últim cas, en la comparació amb els dos principals competidors industrials, França i Alemanya, també guanya Espanya amb diferències del 51% i del 41%, respectivament.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034