Sector immobiliari
Un 41% de les constructores ja està en risc d’impagament a Espanya
Claus per les quals Ikea és un model de negoci difícil d’emular. Entrevista amb el vicepresident mundial.

El 41% de les constructores de vivendes i immobles (residencial i no residencial) ja estan en risc d’impagament com a conseqüència de la pujada dels tipus d’interès. L’indicador suposa un empitjorament de dos punts percentuals davant els valors del 2022, segons les dades d’Insight View, plataforma d’Iberinform. La frenada sobtada de les vendes com a conseqüència de l’encariment de les hipoteques ja està tenint efectes. La desacceleració de la demanda per l’encariment del crèdit bancari, la pèrdua de dinamisme dels visats d’obra nova i l’impacte de les variacions de preu dels materials de construcció en els marges comercials són un còctel desastrós per a un sector de la construcció acostumat a les conjuntures adverses.
Les últimes dades macroeconòmiques confirmen la caiguda de la inversió en el sector de la construcció. Es va contraure el 2,2% en comparació amb els tres mesos anteriors. La caiguda més gran va venir per part de la construcció no residencial (-3,3%), tot i que també es va produir un notable retrocés en la construcció de vivendes (-0,9%).
La pujada dels tipus d’interès és la causa principal de l’aturada de la demanda immobiliària. Després de deu pujades consecutives, i malgrat l’aturada en el ritme de pujades aprovat pel BCE, el cost del finançament s’ha disparat. Ja és possible veure rebaixes en les ofertes de vivendes en alguns portals immobiliaris. Propietaris amb càrregues hipotecàries elevades estan passant problemes.
De les sis primeres províncies del sector per mida, les Balears presenta el deteriorament més gran del risc de crèdit, i afecta el 60% de les seves constructores (vuit punts més que fa un any), seguida de Màlaga (54%), Madrid (45%), València (44%), Barcelona (41%) i Alacant (38%).
Segons l’estudi d’Iberinform, el 51% de les empreses del sector compta amb menys de 10 anys. L’informe reconeix que «l’antiguitat és un factor rellevant en el risc de crèdit: entre les empreses que es troben en la seva primera dècada, el 50% es troba en un nivell màxim o elevat d’impagament. Aquest percentatge cau sensiblement, fins al 31%, entre les empreses entre els 11 i els 25 anys i al 29% entre les de més de 25».
El termini mitjà d’aprovisionament, que mostra els dies que es mantenen les existències en l’empresa, se situa actualment en 127 dies, davant els 434 dies el 2013, cosa que mostra una reducció progressiva al llarg del temps. Les dades també conclouen que el sector pateix una forta atomització, amb un 96% del teixit compost per micro i petites empreses. Els marges comercials mostren certa volatilitat, que va del 4,7% amb què van treballar el 2019 al 3,4% amb el qual van tancar el 2022. És previsible que aquest marge comercial es constrenyi encara més el 2023.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Investigació científica La Generalitat assumeix l’administració de Cellex i Mir Puig
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors
- Conflicte laboral PortAventura suspèn la venda d’entrades per a aquest dissabte per la vaga de treballadors
- Guia completa Sant Jordi 2025 a Tarragona: parades de llibres i roses a la Rambla Nova, signatures d'autors i propostes
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen