Mercat laboral

Els acomiadaments per ero a Catalunya escalen fins als 5.689 i ja superen els de tot el 2022

Els acomiadaments per ero a Catalunya escalen fins als 5.689 i ja superen els de tot el 2022

Ricard Cugat

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 5.689 treballadors han sigut acomiadats via expedient de regulació d’ocupació (ero) a Catalunya entre gener i octubre d’aquest any. El flux de cessaments col·lectius confirma un mes més la seva tendència a l’alça i els treballadors afectats durant els 10 primers mesos d’aquest exercici ja superen els registrats durant tot el 2022, segons les dades actualitzades aquest divendres pel Departament de Treball de la Generalitat. El sotrac de les tecnològiques i les reestructuracions en el comerç estan liderant el repunt d’expedients, que augmenta malgrat els rècords de contractació que en general està experimentant l’economia.

Els ‘unicorns’ Glovo i Wallbox van arrencar l’exercici amb ajustos de plantilla, amb l’objectiu de tapar fugues i mirar d’accelerar els seus primers beneficis. Més recentment Tripadvisor i Facebook van alleugerir massa salarial acomiadant gent dels seus respectius centres d’atenció. Les farmacèutiques també han aplicat les seves pròpies reestructuracions, amb Grifols i Novartis com a noms propis. I l’empresa de telecomunicacions Cellnex o la de sanitaris Roca són dues firmes més que han registrat els seus propis expedients.

Set de cada 10 cessats aquest any estaven empleats en el sector serveis. Si bé en exercicis anteriors, especialment el 2021, la indústria va registrar un més alt nombre d’expedients –part d’aquests posposats a l’esclatar la pandèmia o accelerats per aquesta–, en la conjuntura actual el ram que més està reduint la plantilla és el terciari.

El repunt de cessaments coincideix, paradoxalment en aparença, en un moment en el qual l’economia catalana i espanyola registren rècords d’ocupació. Això s’explica perquè les empreses que opten per un ero ho fan més per la decisió de reorientar els seus negocis o línies de producció, més que per un problema de viabilitat de la mateixa companyia. Mentre el 2022 el 38% dels treballadors cessats van ser per empreses que acreditaven pèrdues, aquest percentatge s’ha rebaixat fins al 32% durant aquest any.

Notícies relacionades

Això no és incompatible amb el fet que el 2023 pugui tancar com un dels pitjors exercicis quant a acomiadaments col·lectius. Lluny presumiblement queda el funest rècord del 2021, quan es va arribar a la cota dels 11.006 cessats. Més probable és que el 2023 rivalitzi amb el 2020 (7.936) i que superi els registres del 2019 (6.179).