Iniciativa
La Caixa es proposa internacionalitzar el seu model inversor i filantròpic
La fundació promou la seva estratègia a nivell global
La Fundació La Caixa, una de les més grans del món per actius i inversió social amb un patrimoni de més de 26.000 milions, té una presència internacional creixent, per la via de les seves inversions, l’obra social o els organismes sectorials globals.
A través de CriteriaCaixa, de la qual posseeix el 100% i que li proporciona recursos per a l’obra social, compta amb una cartera diversificada d’accions en més de 80 companyies de 13 països amb un valor de més de 2.400 milions d’euros. La majoria són grups líders en els seus sectors i el 2022 van significar el 16% dels ingressos consolidats de Criteria i en la primera meitat del present exercici suposen el 15% del valor brut de la seva cartera.
Diverses carteres
En l’àmbit empresarial aquesta és una de les parts de la cartera de Criteria, que a més de primer accionista de CaixaBank, amb el 32,24%, és soci de referència a Naturgy, The Bank of East Asia, el Grup Financer Inbursa, Cellnex i Telefónica, que al seu torn estan molt internacionalitzades i que sumen un valor de gairebé 20.000 milions. Hi cal sumar les no cotitzades, com el 99,5% de Saba Infraestructuras, el 15% d’Aigües de Barcelona i l’activitat de capital risc a través de Caixa Capital Risc i altres vehicles d’inversió, així com la cartera immobiliària que gestiona actius per més de 2.700 milions.
Quant a participades estrangeres, a més d’Inbursa o The Bank of East Asia, el 80% de les inversions en la cartera de diversificació té un valor de 1.928 milions. Destaca el 5% del gegant portuguès del comerç i la distribució Sonae. En el cas de CaixaBank, el negoci generat fora d’Espanya va assolir al voltant del 10% el 2022, amb Portugal com a punta de llança.
La internacionalització de la fundació, presidida per Isidre Fainé, que al seu torn lidera Criteria, a més d’en l’àmbit empresarial es dona en l’obra social, amb ingressos procedents de la cartera empresarial. Aquesta activitat aquest any arriba al pressuposat rècord de 538 milions per a iniciatives socials, científiques, educatives i culturals. És la primera fundació d’Espanya, la segona d’Europa i una de les més grans de món, després de la de Bill i Melinda Gates dels EUA i la britànica Wellcome Trust. Ha passat en els últims anys d’un compromís local a una creixent presència internacional directa en països com Portugal o mitjançant relacions amb entitats i organismes internacionals amb iniciatives en favor de la infància, la tercera edat o l’accés a l’ocupació de col·lectius vulnerables, entre d’altres.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034