La UE pacta una llei de millora per a ‘riders’ de plataformes com Glovo
La presidència espanyola de la UE i els negociadors del Parlament Europeu qualifiquen l’acord d’«històric» i «revolucionari». La norma també regula l’ús d’IA a la feina.
La directiva europea de treballadors de plataformes digitals, que s’inspira en la llei rider espanyola segons el ministeri espanyol de Treball, està molt més a prop de fer-se realitat. La presidència espanyola del Consell, en nom dels Vint-i-set, i els negociadors del Parlament Europeu van tancar ahir un acord polític després d’una llarga negociació de 12 hores. La norma té per objectiu millorar les condicions laborals de les persones que fan feines en plataformes com Deliveroo o Glovo i introdueix per primera vegada a la UE regles sobre gestió algorítmica i l’ús d’intel·ligència artificial en el lloc de treball.
"És un gran avenç per posar la protecció dels i les treballadores per sobre del benefici de les multinacionals. Els algoritmes han de ser transparents i estar sota control democràtic. No poden decidir un acomiadament. Continuem guanyant drets", va celebrar la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, per a qui el pacte suposa un "avenç històric" perquè permetrà protegir com a treballadors els "qui posen la seva seguretat en joc a la bicicleta". Espanya es va abstenir durant la votació de la posició comuna del Consell el juny passat.
40 milions de treballadors
Igual de satisfets amb el resultat es van mostrar al Parlament Europeu. "És un acord revolucionari i el primer marc legislatiu per als treballadors de plataformes digitals. Tenim transparència i responsabilitat respecte dels algoritmes, tenim millors drets per als treballadors menys protegits del món i tenim una competència justa per a les plataformes. Avui podem dir a 40 milions de treballadors de plataformes que Europa és aquí per a ells, també per als treballadors més precaris", va valorar la socialdemòcrata italiana i component de l’Eurocambra Elisabetta Gualmini. El pacte haurà ara de ser ratificat i aprovat pel Consell i el Parlament Europeu.
Segons les xifres de què disposa la Comissió Europea, l’any 2021 hi havia a la UE més de 500 plataformes laborals digitals actives. El sector, present en tota mena d’àmbits econòmics –des de conductors de transport fins a lliurament d’aliments o serveis de traducció– ocupa més de 28 milions de persones. Si bé la majoria dels treballadors de plataformes són formalment autònoms, al voltant de 5,5 milions de persones podrien estar classificades erròniament com a treballadors per compte propi (el que es coneix com a fals autònom) i perdent importants drets laborals i de protecció social.
Més de 100 sentències judicials en països de la UE ja s’han ocupat de la situació laboral dels treballadors de plataformes, majoritàriament reclassificant els contractistes independents com a treballadors i les plataformes de treball com a ocupadors. Per abordar aquesta problemàtica és el motiu pel qual neix la directiva europea. Les noves normes introdueixen una presumpció de relació laboral que s’activa quan es compleixen dues condicions d’un total de cinc indicadors de control. La presumpció podrà ser activada pel treballador, pels seus representants i per les autoritats competents d’ofici, tot i que podrà ser rebatuda per les plataformes per demostrar que la relació contractual no és una relació laboral.
Sistema més transparent
Notícies relacionadesLa nova reglamentació millora també l’accés a informació per a aquest col·lectiu. Actualment, les persones que treballen en plataformes no tenen accés a informació sobre com funcionen els algoritmes i com afecten el seu comportament les decisions preses pels sistemes automatitzats. Amb les noves normes, les plataformes hauran de facilitar aquesta informació als treballadors i els seus representants. A més, la directiva prohibeix a les plataformes que prenguin certes decisions importants, com acomiadaments i decisions de suspensió d’un compte sense supervisió humana i garanteix una supervisió humana més gran de les decisions dels sistemes que afecten directament les persones que fan la feina en plataformes.
Les plataformes també estaran obligades a avaluar l’impacte de les decisions adoptades o recolzades per sistemes automatitzats de seguiment i presa de decisions sobre les condicions de treball, la salut i la seguretat i els drets fonamentals i prohibiran que puguin processar certs tipus de dades personals, com creences personals, intercanvis privats amb col·legues o quan un treballador no es troba a la feina. L’objectiu és reforçar la transparència i el control de la informació. Per exemple, també hauran de transmetre informació sobre els treballadors autònoms que tenen a càrrec seu a les autoritats nacionals competents i als representants de les persones que fan feines en plataformes, com els sindicats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034