Europa s’obre a una revisió de la reforma elèctrica en tres anys
L’acord busca impulsar els contractes a llarg termini per eliminar els pics de preus
"Sabem que aquesta no és la reforma en profunditat que la presidenta de la Comissió va anunciar fa un any", reconeixia en la presentació del pacte a Estrasburg per a la reforma del mercat elèctric el ponent encarregat de la negociació per part del Parlament Europeu, l’espanyol Nicolás González Casares. Un any i mig després de la insistència d’Espanya per reformar el mercat elèctric, la Comissió Europea anunciava la seva modificació amb un discurs de la seva presidenta, Ursula Von der Leyen, a finals d’agost de l’any passat que semblava estar cridat a canviar la forma en què s’establien els preus d’aquesta matèria primera, i amb això l’acord de dijous passat sembla més aviat poca cosa.
"Precisament per això, com a Parlament hem lluitat, i així es reflecteix en l’acord, perquè la Comissió revisi per al 2026 l’eficàcia de l’estructura i el funcionament actuals dels mercats a curt termini de l’electricitat, fins i tot en situacions de crisi o emergència", afegia González Casares. "I de forma més general les ineficiències potencials relatives al mercat interior de l’electricitat i les diferents opcions per a la introducció de possibles remeis i instruments aplicables en situacions de crisi o emergència en vista de l’experiència a escala internacional i de l’evolució i els nous desenvolupaments del mercat de l’electricitat de la Unió. En el seu cas, la Comissió haurà d’acompanyar aquesta avaluació d’una proposta legislativa", concretava Casares, testimoni d’un pacte forjat en només nou mesos.
Es deixa així la porta oberta a una possible revisió del mercat després d’aquest pacte, que se centra a modificar tot el que hi ha al voltant del mercat diari, però sense tocar-lo. El cor de l’acord de dijous passat es dirigeix a impulsar els contractes a llarg termini amb l’esperança de reduir el pes de l’energia en el mercat diari i, així, eliminar els pics de preus.