Fira de BCN desterra la covid amb un rècord de facturació de 250 milions

El conseller Torrent ressalta l’augment de l’activitat de congressos i esdeveniments de negocis com a "termòmetre" de l’economia catalana

Fira de BCN desterra la covid amb un rècord de facturació de 250 milions

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"La gent del món firal vol venir a Barcelona". Amb aquesta frase va resumir ahir en roda de premsa el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, el 2023 "històric" que tanca la institució que presideix, amb una facturació rècord que superarà per primera vegada els 250 milions d’euros. Els congressos i altres esdeveniments de negocis han desterrat definitivament el fantasma que va deixar el coronavirus i que pronosticava que la presencialitat de les fires no tornaria als nivells de la vella normalitat.

Des de la Fira, amb un màxim de facturació i unes previsions de tornar-se a superar-se el 2024, fins i tot s’han sorprès de la rapidesa de la recuperació, ja que fins a l’any que ve no preveien recuperar els ingressos del 2019 (219 milions d’euros). Aquest exercici el tanquen amb un ebitda també rècord de 39 milions d’euros, un 6,6% superior al registrat l’any anterior. Com a "termòmetre de com va l’economia catalana", segons ho va definir el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, "estem en molt bona dinàmica".

L’augment de l’activitat firal a Barcelona –el 2023 es van celebrar 270 esdeveniments i per al 2024 estan previstos gairebé 300– està a punt de la saturació. "Barcelona torna a ser la ciutat del món que més directius visiten", va celebrar el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, avançant un informe sobre el tema que presentaran al gener amb l’ajuntament. Fins al punt que des de la Fira reconeixen que de cara al 2025 ja no podran acceptar més esdeveniments. I per no morir d’èxit, les diferents administracions públiques i privades que cogovernen la Fira ja han posat en marxa palanques.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va voler destacar el "salt històric" que suposarà l’ampliació del recinte situat a la plaça d’Europa, just a la frontera entre la capital catalana i l’Hospitalet de Llobregat, on la Fira aspira a guanyar 60.000 metres d’espai firal. El calendari de les obres preveu tenir acabades aquestes instal·lacions la tardor del 2026 i que, entre altres, l’edició del Mobile World Congress del 2027 ja hi pugui ampliar els seus estands.

Modernització de Montjuïc

Notícies relacionades

L’any que ve també està previst que des de la Fira es liciti el concurs per a les obres de transformació i modernització del recinte de Montjuïc, l’altre gran espai que gestiona per activitat firal i que acull esdeveniments com ara l’històric Automobile, entre altres. Relat va explicar que els seus càlculs són tenir finalitzades les obres el 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929.

Fira de Barcelona arrencarà el 2024, com és habitual des de fa anys, amb una alta activitat. La fira del sector audiovisual i integració de sistemes Integrated System Europe (ISE) començarà el 30 gener, un mes després arriba el Mobile World Congress –la joia de la corona de les fires barcelonines– i abans d’acabar el trimestre, Alimentaria –la que més nombre de visitants atrau, més que el MWC–. Entre les tres aporten un terç de la facturació que recapta la Fira al llarg de l’any.