La Xina obre la porta al capital i al turisme
El consolat xinès a Barcelona prepara amb l’Administració catalana una trobada empresarial. Augura que el diàleg per a la inversió de Chery a l’antiga Nissan serà «un procés llarg».
La Xina obre una mica més les seves portes. Des de l’1 de desembre els ciutadans de sis països de la Unió Europea, entre els quals Espanya, no necessiten el visat per a visites turístiques de menys de 15 dies. És una mesura que es mantindrà fins al 30 de novembre de l’any que ve. Si el viatge és per feina o per estudis continuarà necessitant-se visat, però la taxa s’ha reduït dels 60 als 45 euros. Aquestes són una mostra de les mesures que ha posat en marxa el Govern de Xi Jinping, convençut que "el pròxim miracle econòmic del món es donarà a la Xina", que "és un soci indispensable de la Unió Europea per respondre als reptes globals", va explicar el cònsol general en funcions d’aquest país a Barcelona, Hu Aimin, en una inhabitual trobada amb la premsa encaminada a potenciar la imatge d’economia potent i atractiva per al capital i deixar enrere l’etapa del procés català. En aquesta línia, va explicar també la supressió de restriccions a les inversions industrials estrangeres.
Amb el repte de potenciar les relacions entre la Xina i Catalunya, està previst que augmentin els vols sense escala des de Barcelona (actualment n’hi ha 5 a la setmana) i es prepara juntament amb la Conselleria d’Empresa, per al 18 de gener, una trobada entre empreses xineses implantades a Catalunya i companyies espanyoles. El cònsol va dir que ara les relacions amb Catalunya es basen en l’economia. Hi ha 114 sucursals de firmes del país asiàtic a la comunitat autònoma, va recordar el cònsol, que, al seu torn, va remarcar que Espanya, la relació diplomàtica de la qual compleix 50 anys, és el cinquè soci de la Unió Europea a la Xina. A més hi ha uns 100.000 ciutadans xinesos que viuen a Catalunya.
Hu Aimin va destacar les relacions amb la Unió Europea com a estratègiques i va mostrar la inquietud que ha provocat la investigació que ha llançat la Comissió Europea sobre les ajudes xineses a productors de vehicles elèctrics. "La Xina s’oposa a les fórmules de proteccionisme", va dir, i va defensar el diàleg per evitar discrepàncies.
Notícies relacionadesLa planta de la Zona Franca
De fet, aquesta qüestió es va creuar en les negociacions d’altres iniciatives empresarials conjuntes, que "es coneixeran en el futur". La més destacada és la producció d’automòbils de Chery a l’antiga planta de Nissan a la Zona Franca. Va recordar que directius de Chery han visitat Barcelona i que el conseller d’Empresa, Roger Torrent, ha fet el mateix amb el quarter general de la marca. Són notícies en el "bon sentit", però va augurar que serà "un procés de negociació llarg perquè la inversió serà molt important".
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- L’espionatge ucraïnès es fa fort en la seva lluita contra el Kremlin
- Illa se la juga amb el finançament singular i la gestió dels trens
- El Govern llança un pla per millorar la informació a Rodalies en dos anys
- El futur és un invent d’Elon Musk