Les accions de Telefónica a la meitat que quan Sánchez va arribar al poder

Des de l’accés a la Moncloa del líder socialista per la moció de censura del 2018, el preu ha passat d’uns 7,5 euros als actuals 3,5 euros

Les accions de Telefónica a la meitat que quan Sánchez va arribar al poder

EDUARDO LÓPEZ ALONSO

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les accions de Telefónica van registrar ahir en l’obertura de la borsa el salt més gran en la seva cotització en gairebé tres anys. L’operadora, amb uns títols que van tancar ahir en 3,679 euros, amb una alça del 3,20%, ha patit els últims anys una retallada més o menys continuada de la seva cotització des dels seus màxims històrics, cap al 2015, quan va arribar a cotitzar entorn dels 14 euros.

Des de l’accés a la presidència d’Espanya de Pedro Sánchez en la moció de censura del 2018, el preu de les accions ha passat d’oscil·lar d’uns 7,5 euros als actuals 3,5 euros, basant el seu atractiu per als inversors en el seu dividend. Mentre l’Ibex puja a prop del 25%, Telefónica només s’ha revaloritzat al voltant del 7%.

L’anunci del Govern de compra d’accions per uns 2.000 milions d’euros per aconseguir el control d’almenys el 10% del capital de la companyia i evitar que caigui a mans de l’Estat saudita a través de STC va tenir la seva repercussió en el mercat de renda variable amb una revalorització del 7,2% en l’obertura, que es va anar mitigant fins a acabar amb un augment de més del 3%. L’evolució dels preus de les accions de Telefónica en el futur es pot veure afectada per l’operació. Alguns analistes ja han advertit que l’estratègia general de la companyia pot canviar per la influència de la participació pública, especialment en els negocis i l’agenda d’expansió a Llatinoamèrica.

Les raons de l’operació

L’objectiu de l’operació vehiculada a través de la Societat Espanyola de Participacions Industrials (SEPI) no és cap altre que tornar a l’Estat el control d’una firma estratègica del sector de les telecomunicacions venuda al seu dia pel Govern del PP de José María Aznar i que podria caure a mans saudites. La idea d’estabilitat plana en l’operació, que oficialment pretén proporcionar "més estabilitat als accionistes" i protegir les "capacitats estratègiques" de l’antic monopoli de telecomunicacions. Telefónica és estratègica tant per la seva naturalesa de líder espanyol del sector de les telecomunicacions com pels contractes firmats en l’àrea de defensa.

"Telefónica és líder tant a Espanya com a escala internacional", va afirmar dimarts la SEPI, que va destacar de la firma que "porta a terme un conjunt d’activitats de molta rellevància per a l’economia, la recerca, la seguretat, la defensa i el benestar dels ciutadans". La posició del Govern davant l’impuls de la SEPI marca un canvi important per a Espanya, que s’ha mostrat més reticent els últims anys que altres nacions europees a intervenir en els mercats i prendre propietat de grans companyies.

Notícies relacionades

El Govern espanyol va vendre la seva última participació en Telefónica fa més de 20 anys i va posar fi a dècades de propietat pública de l’empresa. Però la inversió saudita ha obligat el Govern a reconsiderar el paper de l’Estat a Telefónica i imposar la tradicional acció d’or, que regula les decisions estratègiques de l’empresa en defensa dels interessos d’Espanya. Per aconseguir aquesta influència determinant en el consell d’administració, l’Estat espera comptar també amb el suport accionarial de CaixaBank i de BBVA. Països com França i Alemanya tenen participacions en els seus antics monopolis telefònics.

Des d’un punt de vista ideològic, l’increment del pes de l’Estat a Telefónica suposa un gir copernicà respecte a les polítiques portades a terme en el passat pel PP. En el moment en què es confirmi l’operació, serà la quarta inversió més rellevant de l’Estat entre les seves participades cotitzades, per darrere d’Aena, Airbus i CaixaBank. Però l’Estat disposa d’accions o participació accionarial important en moltes empreses, sigui per herència històrica o pel caràcter estratègic d’aquestes empreses.

Temes:

Telefónica