La transició moral
Tots els països han anunciat accions per mitigar el canvi climàtic. Ara el que falta és decisió. Està en joc la Terra on viuran els nostres fills
L a transició energètica és una història d’acords. El més important, sens dubte, va ser el que es va aconseguir a París el 2015. Va arribar després de nombrosos intents frustrats i va aconseguir plasmar, en una carta comuna, dues dimensions clau per a un repartiment just de les inversions en la lluita contra el canvi climàtic: la històrica i la geogràfica. En la dimensió històrica, els països més avançats acceptaven una responsabilitat en la reducció d’emissions molt superior als d’industrialització més recent, com la Xina. En la dimensió geogràfica, aquells països que, en part pel seu medi natural advers, tenen un retard més gran, disposarien encara d’un marge de creixement en les seves emissions. L’acord de París va conformar, tot i que no solgui descriure’s així, una mena de carta de navegació moral.
El següent gran salt va arribar el 2019, amb l’onada d’activisme que va elevar el clima a dalt de tot de l’agenda mundial. Ser verd, per resumir-ho, va passar a estar de moda; una bona notícia, entre altres coses, perquè estar de moda en la conversa global financera és una condició necessària perquè les inversions climàtiques tirin endavant. Les disputes per recursos i les trinxeres d’interessos no desapareixeran, i ningú promet un panorama idíl·lic en el camí cap al Zero Net el 2050. Però, vist amb objectivitat, la integració financera global és un actiu imprescindible perquè la capacitat industrial de produir mòduls solars, aerogeneradors i equips eficients creixi. I és un actiu necessari, tot i que pateixi d’una certa falla moral: inversions, rendes, garanties i contractes no entenen del bé comú, sinó que són, en el millor dels casos, neutres, i en el pitjor, amorals. El capitalisme occidental, siguem clars, no té una gran targeta de presentació ètica davant el Sud global.
Notícies relacionadesDit això, tornem un moment a l’esperança. Sovint la perdem per atendre més els incendiaris de conflictes que l’horitzó que compartim. La Unió Europea ha segellat el 2022 i el 2023 un full de ruta ambiciós i creïble d’aquí al 2030. La Xina té un compromís internacional inequívoc de començar a reduir emissions abans del 2030. El programa inversor dels Estats Units s’ha fet igualment omnipresent per al desenvolupament tecnològic de la transició verda. Les últimes cimeres climàtiques a Egipte i els Emirats han consolidat el paper protagonista que els països àrabs tenen i mantindran en la provisió d’energia quotidiana al planeta. I les empreses de tots els continents que asseguren el subministrament avui mentre inverteixen en la nova energia del demà són, ja sembla clar, part de la solució.
Totes aquestes dimensions històriques, geogràfiques, financeres i tecnològiques que entrellacen països i persones del globus haurien d’adquirir un ordit moral. Hi ha en joc la necessitat de llum, calor i desplaçament de cada ciutadà; la Terra on viuran els nostres fills; un diàleg global que tingui la consideració de bé públic. O ens entenem i caminem junts, o perdrem el mapa de la nostra humanitat comuna.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034