Tres milions d’autònoms tindran canvis en les seves cotitzacions aquest any
Les quotes que paguen els ocupats per compte propi baixaran 5 euros en el cas dels que tenen ingressos més baixos, i pujaran fins a 30 euros per als que obtenen més rendiments
Tres milions de treballadors autònoms veuran com les seves cotitzacions socials canvien a partir d’aquest gener. Les quotes que mes a mes paguen els ocupats per compte propi pugen per a aquells que més beneficis treuen de la seva activitat i baixen per als que registren rendiments més modestos. La modificació és automàtica i la Seguretat Social efectuarà el cobrament d’ofici en l’última setmana de gener, com cada mes. Si bé des de les organitzacions que representen aquest col·lectiu recomanen als autònoms revisar periòdicament com evolucionen els seus ingressos i despeses per evitar que en la declaració de la renda vinent Hisenda els exigeixi pagaments més o menys abundants. El que popularment es coneix com que els clavin un pal.
L’1 de gener del 2023 va entrar en vigor l’actual sistema de cotitzacions socials per als autònoms. Una reforma que va suposar un canvi de lògica per a aquest col·lectiu, acostumat des de fa dècades a cotitzar en funció de la quota que voluntàriament escollissin, al marge de l’esdevenir dels seus negocis. És a dir, fins l’any passat podia contribuir el mateix un autònom que facturés un milió d’euros que un altre que en facturés 1.000.
El Govern, prèvia negociació i pacte amb els representants del col·lectiu, va aprovar un nou sistema que obliga cada afiliat al règim especial de treballadors autònoms (RETA) a pagar una quota en funció dels seus rendiments nets, és a dir, a grans trets, en funció del que ingressi i inverteixi en el seu negoci.
Desplegament progressiu
El sistema consensuat entre l’Executiu i els agents socials té un desplegament progressiu i durant els tres primers anys, és a dir, des del 2023 fins al 2025, les quotes per pagar es regeixen per un sistema de 15 trams. Cada any la quota associada a l’esmentat tram canvia, i se n’augmenta la progressivitat: qui més rendiments obté, més paga, i viceversa.
Les noves quotes impliquen una lleugera modificació, cinc euros de rebaixa per als que menys paguen i 30 euros d’augment per als que més (en cas d’optar per la quota mínima per tram). Xifres que poden variar lleugerament depenent que cada autoocupat pugui tenir l’increment de cotitzacions previst del Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI).
L’esmentat esforç de cotització diferent també afectarà la quantia de les prestacions a què tenen dret els autònoms, ja que aquestes es calculen prenent com a referència les bases de cotització dels mesos anteriors al seu gaudi. Així, com més cotització, més prestacions futures i viceversa.
La transició no ha estat exempta d’algun episodi polèmic, segons recorda el president d’UGT-CTAC, Dani García. Per exemple, part del col·lectiu tenia indexada la seva quota a la inflació i atesa la històrica escalada que aquesta va experimentar a principis d’any va veure com se li disparava també la quota mensual.
Segons càlculs del Govern, dos de cada tres autònoms paguen menys o pràcticament el mateix amb el sistema actual que amb l’antic. Això ha facilitat la transició, si bé pot allotjar sorpreses per a alguns a partir de la declaració de la renda 2023.
Segons explica la presidenta de Pimec Autònoms, Elisabet Bach, a finals del 2022, atesa la novetat, van tenir una allau de consultes per part d’associats que es preguntaven si haurien de pagar més o menys amb el nou sistema. No obstant, com que la transició de la quota anterior a la nova la va tramitar de manera automàtica la Seguretat Social, moltes d’aquestes consultes van morir allà i molts treballadors per compte propi no van adaptar la seva quota a aquesta filosofia de "tant guanyes, tant pagues". Això de cara a la primavera els pot suposar haver de rascar-se la butxaca.
"L’autònom que ha tingut uns ingressos elevats i estava acostumat a pagar la quota mínima es pot emportar un ensurt", coincideix el president d’UGT-CTAC, Dani García. Segons càlculs de la seva organització, al voltant del 12% de treballadors per compte propi han anat adaptant la seva quota durant l’any, ja sigui per pagar més o per pagar menys, ja que tenien la cotització inflada perquè els quedés millor jubilació, entre d’altres.
Reclamació d’Hisenda
Notícies relacionadesEls afiliats al RETA tenen fins a sis finestres al llarg de l’any per modificar la quota que paguen. Si no ho fan i els seus rendiments reals excedeixen els que estan declarant, una vegada facin la declaració de la renda, Hisenda els reclamarà la diferència. La diferència entre el que s’ha declarat i el que s’ha pagat pot obligar més d’un autònom a fer un desemborsament imprevist.
És per això que les organitzacions que representen el col·lectiu recomanen anar revisant l’evolució d’ingressos i despeses per afinar el possible desquadrament i, si existeix, modificar la quota per no haver després de desemborsar grans quantitats de cop.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.