L’informe auditor del 2018 desmenteix almenys una de les acusacions

KPMG contradiu el punt en el qual el fons assegura que Grifols no va fer públic un crèdit de 95 milions d’euros a Scranton

L’informe auditor del 2018 desmenteix almenys una de les acusacions

AGUSTÍ SALA

3
Es llegeix en minuts
GABRIEL SANTAMARINA

L’informe de la firma financera Gotham City Research assegura, en un dels seus punts en els quals denuncia la situació financera de Grifols, que l’empresa catalana no va fer públic un crèdit de 95 milions a Scranton, el hòlding d’inversions de la família Grifols. "Aquest préstec no es revela en els registres de Grifols i només apareix en els registres de Scranton", van assenyalar en el resum executiu. No obstant, aquesta afirmació es contradiu amb els documents publicats per KPMG, auditor dels comptes de Grifols, que sí que va fer referència al préstec en la Memòria dels Comptes Anuals Consolidats del 2018 de l’empresa.

L’origen d’aquest conflicte està relacionat amb la venda de Grifols a Scranton de Biotest i Haema, dues companyies vinculades a l’obtenció de plasma, per les quals va rebre 538 milions de dòlars. Per finançar aquesta adquisició, la societat inversora dels fundadors de Grifols i altres directius de la casa va subscriure un préstec de 95 milions de dòlars (82,96 milions d’euros), en el qual el prestatari era Grifols Worldwide Operations Limited. Malgrat que des de Gotham neguin la seva existència en els comptes de Grifols, l’auditor sí que el va incloure en els comptes anuals de Grifols i les seves societats dependents. A més, KPMG va destacar que aquest deute tenia un interès d’euríbor i un diferencial del 2%, amb venciment el 28 de desembre del 2025.

L’informe publicat per Gotham City Research acusa el Consell d’Administració de Grifols de manipular els ingressos i beneficis de la companyia comptabilitzant els guanys de filials de les que la mateixa Grifols ja no és propietària, sinó el seu màxim accionista a través d’una de les seves empreses. Segons el criteri de Gotham, aquests guanys no haurien de ser comptabilitzats com de Grifols, una maniobra que a més li permet no reconèixer un suposat sobreapalanquejament que tindria l’empresa farmacèutica. Per la seva banda, Grifols s’ha defensat assegurant que els comptes "reflecteixen el tractament comptable donat per la firma a les operacions", que ha sigut ratificat per KPMG, i ha negat una "nova informació que es pugui considerar oculta". Els dubtes sembrats al mercat s’han traduït en una caiguda del voltant del 25% en la cotització de l’empresa en l’Ibex-35.

Accionistes i analistes, dividits

L’enrenou causat per l’informe de la firma financera britànica ha causat multitud de posicions. El broker XTB assenyala que, "tot i que encara cal esperar els futurs esdeveniments i la resposta de la companyia farmacèutica, les presumptes irregularitats en els seus resultats són d’una magnitud molt rellevant, que en cas de confirmar-se podria empènyer a nivells històricament baixos en la seva cotització". En declaracions a Europa Press, el professor d’anàlisi borsària de la Universitat Internacional de Catalunya, Damià Rey, ha destacat el "risc reputacional elevat" que té l’actual situació per a l’empresa, i el professor del departament d’Empresa de la Universitat de Barcelona, Emili Vizuete, ha apuntat que la caiguda en borsa "ja és un daltabaix important" i que l’evolució en borsa dependrà de si es confirmen les informacions.

Notícies relacionades

Dins dels accionistes, Renta 4 ha assegurat que l’informe és "inexacte, exagerat i extremista", a més d’"interessat" per la posició baixista de Gotham, que rondava el 0,57% el dia anterior a la seva publicació. "L’opinió del redactor de l’informe és que les mateixes són incorrectes, malgrat ser normes comptables generalment acceptades, o d’opinions de la companyia, que com a tal són tan sols punts de vista. Se sembren dubtes sobre algunes de les transaccions portades a terme, que qüestionen la neteja i legalitat de l’operativa del grup sense aportar arguments de pes que ho corroborin o fins i tot abocant afirmacions del tot incorrectes", van afegir.

Des de Bestinver també van sortir en defensa de Grifols en declaracions a Cinco Días: "Nosaltres ja vam tenir aquests mateixos dubtes, però els vam aclarir i vam tornar a invertir-hi".