Robots, pantalles plegables i sabates amb rodes

Com cada gener, Las Vegas es converteix en la capital mundial de la tecnologia. L’edició d’aquest any ha reunit més de 130.000 persones i 4.000 exhibidors que han presentat les seves últimes innovacions, tot i que la paraula de moda ha sigut «intel·ligència artificial».

Robots, pantalles plegables i sabates amb rodes

carles planas bou

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com cada gener, la ciutat nord-americana de Las Vegas acull el Consumer Electronics Show (CES), probablement el congrés de tecnologia més gran del món. Des de la primera consola de Nintendo fins als televisors amb resolució 4K, la fira ha sigut des de 1967 l’escenari de presentació dels productes d’electrònica cridats a marcar el futur.

Aquest any no ha sigut diferent. El CES 2024 ha exposat les grans novetats de gegants del sector com Samsung, Google i LG, però també les innovacions de petites empreses emergents que busquen sorprendre als assistents i mirar de fer-se un lloc. Els productes que s’han deixat veure a Las Vegas van dels electrodomèstics als cotxes elèctrics. No obstant, la paraula de moda en aquesta convenció ha tornat a ser la intel·ligència artificial (IA), cada vegada més present en tots els camps, tot i que també s’han presentat invents curiosos, com unes sabates amb rodes.

El CES va arrencar amb magnificència. Les multinacionals Samsung i LG van presentar els primers televisors transparents del món. La pantalla MicroLED de Samsung no té marcs, de manera que es pot penjar en qualsevol paret de la casa, com si fos una peça d’art. Això sí, el preu no baixa dels 150.000 dòlars. El disseny del televisor OLED i sense cables de LG és similar i ha sigut guardonat amb el premi a la millor innovació.

Aplicacions amb la IA

El llançament de ChatGPT el novembre del 2022 va disparar l’interès i l’adopció social de la IA, una tendència que s’ha vist reflectida al CES. Probablement cap producte ha causat tant enrenou com R1, un dispositiu de butxaca de la fins a ara desconeguda start-up nord-americana Rabbit. Segons promet la seva presentació, aquest artefacte —comparable a assistents com Alexa i Siri- podria realitzar tota mena de tasques en nom de l’usuari, des de comprar bitllets d’avió fins a prendre notes o preparar un menú. Tot això sense la necessitat de tocar cap pantalla, només a través de la veu. Aquesta promesa encara està per complir, però el hype està pels núvols. En tan sols un dia, Rabbit va aconseguir vendre’n fins a 10.000 unitats.

Notícies relacionades

La IA pot integrar-se a través de petits dispositius de butxaca, però altres empreses aposten per robots per a la llar. És el cas de Samsung, que ha presentat Ballie, un assistent domèstic similar al de la pel·lícula Flubber que podria connectar-se a altres dispositius intel·ligents de casa per controlar-los o funcionar com a projector. L’usuari pot controlar aquest aparell a distància a través del mòbil o amb ordres de veu. LG també ha presentat una mascota robòtica capaç d’operar com a assistent conversacional per interactuar amb el propietari, de reconèixer imatges i de trucar a emergències en cas que fos necessari.

La tendència dels mòbils plegables es consolida. En aquest sentit, Samsung lidera un sector en creixement al qual s’han apuntat altres marques, com Huawei i Oppo. Les pantalles flexibles s’han deixat veure i tocar. No només les dels smartphones, sinó també d’ordinadors plegables com el d’HP, capaç de reconvertir-se en una tauleta, o el d’ASUS, que té doble pantalla.