La UE facilitarà a les pimes l’accés a superordinadors

Von der Leyen anuncia a Davos una mesura similar a la de Microsoft amb ChatGPT

La UE facilitarà a les pimes l’accés a superordinadors

Christophe Licoppe / European Commission / dpa

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va avançar ahir a Davos (Suïssa) que facilitarà a start-ups i pimes accés a superordinadors de categoria mundial perquè puguin desenvolupar i entrenar grans models d’intel·ligència artificial (IA), segons informa Europa Press, de manera similar al que fa Microsoft amb ChatGPT, que executa també als seus superordinadors.

"També posarem espais de dades europees comunes al servei de les start-ups. I posarem a disposició una enorme quantitat de dades en totes les llengües de la UE, perquè l’IA ha de funcionar també per als que no parlen anglès", va assenyalar Von der Leyen en el seu discurs davant la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial, l’informe mundial del qual situa la intel·ligència artificial entre els principals riscos potencials per a la pròxima dècada.

No obstant, la líder alemanya, que es va descriure com una "optimista de la tecnologia", va demanar no oblidar que "l’IA és també una oportunitat molt important, si s’utilitza de manera responsable", ja que "pot augmentar la productivitat a una velocitat sense precedents". "Els pioners seran recompensats, i la carrera mundial ja ha començat. La nostra competitivitat futura depèn de l’adopció de l’IA en la nostra activitat diària", va advertir.

Ús responsable

Notícies relacionades

També va assenyalar que "Europa ha de millorar el seu joc i mostrar el camí cap a un ús responsable de l’IA", que té la capacitat de "millorar les capacitats humanes i la productivitat i servir la societat" i va instar a invertir allà on la UE tingui un avantatge competitiu.

A tall d’exemple, va destacar que hi ha gairebé 200.000 enginyers de software a Europa amb experiència en IA, una concentració més gran que la de competidors com els Estats Units i la Xina, i va remarcar també l’"enorme avantatge competitiu en dades industrials" de la UE.