El Constitucional anul·la la pujada de l’impost de societats de Rajoy
El tribunal limita les conseqüències de la sentència a causa de la "seguretat jurídica"

El ple del Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals, de manera unànime, determinats preceptes que van propiciar una pujada d’impostos auspiciada pel Govern de Mariano Rajoy el 2016, si bé les conseqüències d’aquesta decisió seran limitades. La sentència afecta les quotes de l’impost de societats aplicades des de l’any esmentat, després de l’entrada en vigor d’un decret llei aprovat en època del ministre Cristóbal Montoro.
No obstant, i "per exigències del principi de seguretat jurídica", la resolució declara que no es podran considerar situacions susceptibles de ser revisades les obligacions tributàries reportades per aquest impost que ja hagin sigut fixades per sentència ferma. Tampoc les que a data de dictar-se aquesta sentència no hagin sigut portades als tribunals ni les autoliquidacions la rectificació de les quals encara no hagi sigut sol·licitada.
Més nivell recaptatori
La resolució, basada en una ponència del magistrat César Tolosa, estima una qüestió d’inconstitucionalitat plantejada per l’Audiència Nacional, que trobava dubtes de constitucionalitat a l’hora de dirimir sobre un recurs contra aquest impost. El decret de Montoro pretenia augmentar la recaptació fiscal i donar compliment als objectius de dèficit públic exigits llavors per la UE. Per a gran part dels empresaris, la normativa es va traduir en un augment del nivell recaptatori en l’impost de societats.
Ara, el Constitucional ha aconseguit unir els criteris dels seus magistrats tant conservadors com progressistes per respondre que l’aprovació d’aquestes mesures per reial decret llei vulnera la Constitució, ja que mitjançant aquest instrument normatiu no es pot "afectar els drets, deures i llibertats dels ciutadans regulats en el títol I". En concret, estima afectat el deure de contribuir al sosteniment de les despeses públiques que estableix la mateixa norma fonamental.
Notícies relacionadesEl Constitucional revisa la fixació de límits més severs per a la compensació de bases imposables negatives, la introducció ex novo d’un límit a aplicació de les deduccions per doble imposició i l’obligació d’integrar automàticament a la base imposable els deterioraments de participacions que hagin sigut deduïts en exercicis anteriors. Les dues primeres mesures només són aplicables a les grans empreses.
Per resoldre aquesta qüestió, el Constitucional acudeix a la doctrina que va establir el 1997, que assenyala que un decret llei no pot alterar ni el règim general ni els elements essencials dels tributs que incideixen en la determinació de la càrrega tributària. En aquest punt, destaca que aquest impost és un pilar bàsic del sistema tributari i que la norma del Govern popular va afectar la base imposable i la quota, que són part essencial de l’estructura de l’impost. Es conclou que els preceptes qüestionats han tingut un impacte notable en elements estructurals d’una peça fonamental del sistema tributari com és l’impost de societats.
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- Ciutat vella Els comerciants del Raval reivindiquen la presència de ‘skaters’
- AUTOCAR SINISTRAT L’ús del cinturó condiciona les ajudes del bus que va xocar a França
- Guerra a Ucraïna Brussel·les defensa la integritat territorial d’Ucraïna davant la proposta de pau de Trump
- Futbol Declaracions oficials de One Box i del Barça sobre l'"inacceptable" fallada en l'enviament de les entrades de la Final de la Copa
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Salut El doctor Manuel Sans Segarra explica l'origen de l'estrès: "La causa fonamental de la nostra societat actual és l'ego..."
- Freixenet acomiadarà 180 empleats i reduirà un 25% la seva plantilla per la sequera