Treball vetarà per llei acomiadar per invalidesa permanent sobrevinguda
Díaz anuncia que ja no es permetrà l’extinció automàtica dels contractes per incapacitat. La reforma constitucional empara el canviLa reforma constitucional empara el canvi
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va anunciar que vetarà per llei la capacitat de les empreses per acomiadar de manera automàtica i procedent un treballador adduint una invalidesa permanent sobrevinguda. Així ho va avançar la líder de Sumar ahir en unes jornades organitzades pel sindicat UGT sobre el futur de l’ocupació. Amb la nova legislació, un acomiadament que tingui per motiu real la salut de l’empleat seria declarat nul pels tribunals, fet que obligaria a la readmissió per part de l’empresa i al pagament d’una indemnització, així com dels salaris pendents.
Díaz va remetre aquesta supressió, que efectuarà "en els pròxims dies", en el marc de la reforma de l’article 49 de la Constitució, que pretén eliminar la paraula disminuït per fer referència a les persones amb capacitats diverses. A Espanya hi ha uns 685.300 treballadors amb algun tipus de discapacitat acreditada, segons les últimes dades disponibles de l’INE.
Actualment, la legislació espanyola permet a una companyia justificar un acomiadament objectiu i procedent en el cas d’un treballador que hagi tingut una incapacitat sobrevinguda. Concretament, aquest supòsit està contemplat en l’article 49.1 de l’Estatut dels Treballadors, que habilita l’extinció de la relació laboral "per mort, gran invalidesa o incapacitat permanent total o absoluta del treballador".
"Les persones que tenen una invalidesa permanent de diferents graus, algunes porten associades l’extinció automàtica del contracte de feina. Doncs bé, emprendrem una modificació legislativa amb l’objectiu que les persones amb invalidesa permanent i que estan afectes a la legislació en vigor no siguin acomiadades automàticament", va declarar la vicepresidenta.
Reforma exprés
El Govern es veu legitimat per fer una reforma exprés d’aquesta qüestió després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagi dictaminat aquesta mateixa setmana en contra de la normativa espanyola. Els magistrats europeus consideren que la llei d’Espanya és contrària a la directiva europea relativa a l’establiment d’un marc general per a la igualtat de tracte en l’ocupació i l’ocupació subscrita l’any 2000.
Notícies relacionadesEn aquest sentit, la coalició ja va augmentar el blindatge dels treballadors davant els acomiadaments vinculats amb el seu estat de salut durant la legislatura passada i ara fa un pas més. La normativa aprovada fa un any explicitava com a nul qualsevol cessament que vingués motivat, directament o indirectament, amb la malaltia d’un treballador o el discriminés per això.
La vicepresidenta segona va qualificar com una "profunda injustícia" la distància entre els salaris de les cúpules de les grans empreses de l’Ibex 35 i dels seus empleats. Ja dimecres, durant la firma del nou salari mínim interprofessional, va qüestionar els "elevadíssims salaris".
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"