Les cotitzades esperen un bon any després d’accelerar el 2023

Les companyies turístiques a la borsa es van revaloritzar a un ritme de dos dígits gràcies a la recuperació del mercat

Les cotitzades esperen un bon any després d’accelerar el 2023

C. L.

2
Es llegeix en minuts
C. L.

Les companyies turístiques han viscut un 2023 de rècord gràcies a l’embranzida de les reserves turístiques. Les ganes imparables de viatjar després de la pandèmia, ja que l’any passat va ser el primer sense cap tipus de restricció, han permès a aquestes companyies arribar a revaloritzacions a un ritme de dos dígits. La gestora dels aeroports Aena es va revaloritzar fins a un 36%; seguida del cercador del viatges Amadeus, que va créixer fins a un 31%; l’hotelera Meliá va incrementar un 25% el valor dels seus títols i l’aerolínia IAG va pujar fins a un 21% el 2023. També va ser un bon any per a l’Ibex 35, que es va revaloritzar fins a un 22,8%.

A l’inici del 2024, aquests valors mantenen bones perspectives de creixement. "El sector del turisme va ser un dels més penalitzats durant la pandèmia, ja que l’activitat de gran part de les companyies va quedar limitada per les restriccions a la mobilitat. Després de la reobertura, moltes d’elles van pujar amb força davant la recuperació del turisme, que ha estat impulsada per la solidesa al mercat laboral i la confiança dels consumidors", explica Joaquín Robles, analista de la casa de borsa XTB.

Desacceleració a Europa

Notícies relacionades

L’any no ha començat amb bon peu per al selectiu espanyol, que s’ha deixat el 2,2% en les primeres sessions de l’any i ha perdut el compte dels 10.000 punts. No obstant, quatre de les tres turístiques que formen part de l’Ibex 35 es mantenen en verd. Meliá creix un 4,1% des de principis d’any, seguida d’Amadeus, que es revaloritza un 1,81% i Aena, que puja un 0,64%. La nota discordant la posa IAG, que es deixa fins a un 4,8% des de començament d’any. "L’any passat el nivell d’activitat d’aquestes empreses va ser molt similar al registrat abans de la pandèmia, però la situació financera de gran part de les companyies no és la mateixa. Durant els confinaments van registrar pèrdues milionàries, cosa que els va portar a elevar notablement el seu endeutament", assenyala Robles.

De fet, en l’última part de l’any, el sector ja va patir retallades en l’estimació d’alguns valors. "Hi ha hagut retallades d’estimació en alguns valors a mesura que existeix rotació cap a companyies que puguin fer-ho millor en un moment de desacceleració a Europa, on les dades macroeconòmiques no són encoratjadores, cosa que podria provocar una retallada de tipus abans de temps per part del BCE per no acabar ofegant el sistema", assegura Diego Morín, analista d’IG Mercats. La desacceleració de l’economia juga en contra de les turístiques i el seu acompliment borsari.

Temes:

Ibex 35 Espanyol