Els salaris pugen però el poder de compra continua estancat

Els més perjudicats van ser els comandaments intermedis

Els salaris pugen però el poder de compra continua estancat

GABRIEL UBIETO

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els sous dels treballadors de base van pujar a Espanya de manera acusada el 2023, per sobre dels preus i guanyant així poder adquisitiu. No obstant, el poder de compra perdut per la gran majoria dels empleats durant les dues últimes crisis no es recupera per un bon exercici en termes salarials. Així ho constata un informe de la consulta Icsa i de l’escola de negocis Eada publicat ahir i que analitza l’evolució de les remuneracions des del 2007.

La conclusió d’aquest informe és que el poder de compra dels assalariats és avui més baix que quan va esclatar la crisi del maó i financera. "Presentem un estudi que no dona gaire bones notícies", reconeix el soci director de l’àrea d’estudis d’Icsa, David Suárez.

L’increment més folgat

Notícies relacionades

L’informe, elaborat partint de 80.000 referències salarials recollides entre juliol del 2022 i juliol del 2023, retrata un 2023 salarialment més beneficiós per als treballadors de base que per als seus superiors. Una imatge que coincideix amb altres estudis, com el recent de Ceinsa. Concretament el document presentat ahir constata que la remuneració dels empleats de base va augmentar el 2023 respecte al 2022 un 8,8%, l’increment més folgat de la sèrie històrica i substancialment per sobre de les estimacions d’altres fonts, com el salari per hora efectivament treballada de l’INE (5%) o les dades de nòmines recopilades en temps real per CaixaBank Research (3,6% en l’últim trimestre). Els autors de l’anàlisi atribueixen aquesta forta pujada a un triple combo: l’augment del salari mínim interprofessional (SMI), que va ser del 8%; uns augments pactats per convenis col·lectius per sobre de la inflació (4,6%), i la dificultat per a algunes empreses de trobar determinats perfils.

Intensa pujada per als empleats rasos i més moderada per als directius, de l’ordre del 3,3%. Aquí l’informe d’Eada i Icsa ho justifica per la "consecució d’objectius". Per a qui el 2023 no va ser un bon any va ser per als comandaments intermedis, que van veure reduïdes les seves remuneracions un 3,8%.

Temes:

Crisi Salaris