Autoritat Bancària Europea
L’EBA anticipa que el marge financer de la banca toca sostre
Campa preveu que la morositat augmentarà per la pujada de tipus i la desacceleració
El president del regulador europeu recepta "prudència"

Les entitats financeres es disposen a presentar resultats rècord a compte de 2023 -Bankinter ha sigut la primera entitat a presentar-los–, però és probable que aquests ja hagin tocat sostre, o siguin molt a prop de fer-ho. És l’opinió que va expressar ahir a Madrid el president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA, per la seva sigla en anglès), José Manuel Campa, que es va fer ressò així d’una perspectiva compartida per la major part d’analistes i del sector financer.
"És probable que els marges financers estiguin, si no al seu nivell més alt, vorejant-lo", va dir Campa en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum, en què va ser presentat pel ministre d’Economia, Carlos Cuerpo.
Política monetària del BCE
Segons el president de l’EBA i exsecretari d’Estat d’Economia (entre 2009 i 2011), el que passi amb els marges financers de la banca dependrà de l’evolució de la política monetària del Banc Central Europeu (BCE). Però si es confirmen les expectatives actuals (que ja no pugin més els tipus i que comencin a baixar a partir de l’estiu), es pot pensar que els marges financers de la banca ja haurien tocat sostre, o que estarien a punt de fer-ho. "Els marges s’estrenyeran, no només pel comportament dels tipus d’interès, sinó per la repreciació dels actius i passius en els balanços dels bancs, i també per la retirada de les mesures extraordinàries de liquiditat dels bancs centrals, que farà que les entitats hagin de finançar al mercat a un cost més alt", va explicar Campa.
El procés de ràpides i potents pujades dels tipus oficials d’interès, des de juliol del 2022, s’ha traduït en "uns comptes de resultats molt bons" per a les entitats. De tota manera, va advertir el president de l’EBA, la pujada dels tipus d’interès i la inherent desacceleració de l’economia, hauran de donar la cara en algun moment en forma d’augment de la morositat i deteriorament de la qualitat del crèdit, com també ja ve advertint el Banc d’Espanya.
"Guardar diners al sector"
Notícies relacionadesFins al moment, la morositat només ha donat senyals de repunt en alguna part del sector immobiliari (locals comercials) i en el sector del consum, en algunes zones d’Europa, va explicar Campa. Però el fenomen hauria d’anar a més i per això va insistir en un maneig "prudent" del negoci de les entitats financeres i també del repartiment de dividends.
En aquest context, el president de l’EBA va emmarcar part la seva anàlisi sobre l’impost a la banca adoptat i prorrogat pel Govern d’Espanya. "És un bon moment per ser prudent, per guardar diners al sector i que no se’n vagin ni al sector públic ni al privat. Des del punt de vista de la prudència, és millor que els diners es quedin al sector", va assenyalar.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros