El malbaratament alimentari
Melmelades i patés per evitar el desaprofitament
De tots els aliments que arriben a la indústria de transformació, gairebé una quarta part es queda pel camí. EL PERIÓDICO tanca la seva sèrie contra el malbaratament amb una empresa que dona una segona oportunitat al rebuig
En l’elaboració o processat dels aliments es perd gairebé el 24% de la matèria primera, moltes vegades perquè l’aliment base té una tara i s’opta per llençar-lo sencer. En aquesta última entrega de la sèrie contra el malbaratament, EL PERIÓDICO visita l’obrador d’És Im-perfect, una petita empresa amb seu al Prat de Llobregat, que elabora melmelades, salses, patés i compotes a partir de fruites i hortalisses que han sigut prèviament descartats en el camp o s’havien classificat com a excedentaris.
El Mauricio, al capdavant de la cuina, utilitza un cullerot que més aviat sembla una pala per remoure les quatre grans olles que fa estona que fan xup-xup al foc. Avui, a l’obrador d’És Im-perfect, estan preparant compota de poma i tot fa una olor que és una meravella. Una jove ajudanta de cuina treballa al seu costat trossejant la fruita. "Ho partim tot, sense separar les llavors i la cua, i es cou tot junt... Després, es tamisarà i les restes que quedin ja se separaran", explica Agustina Martínez-Vivot, educadora social i responsable de l’acompanyament dels treballadors d’inserció que estan empleats en l’empresa.
"Treballem amb productors locals, que ens venen fruites i hortalisses excedentàries o de minva, sobretot els que no tenen la mida o la forma estàndard per ser posats a la venda. I això, és clar, al ser sempre de temporada, ens marca també a nosaltres el calendari de producció", prossegueix Martínez-Vivot. El 2022, la firma va tractar amb 109 tones de productes frescos i els va transformar en 404.000 pots de melmelades, patés, salses i cremes que va comercialitzar sota la seva pròpia marca. "Com que som també una empresa guiada per la justícia alimentària, fa ja un any i mig que tenim els preus congelats", remarca.
Una part important del negoci de l’empresa, que ben aviat es traslladarà a una nau industrial de 1.000 metres quadrats al Prat de Llobregat, passa per l’elaboració de productes fets per encàrrec. "Treballem amb cooperatives i col·laborem en el projecte Food Back de Mercabarna, en què els majoristes que tenen algun producte excedentari el cedeixen per poder donar-li una sortida i donar-lo a entitats socials... Ara mateix, per exemple, estem fent melmelada de mango amb tots aquests sobrants", explica l’educadora social.
Antics usos
És Im-perfect, igual que la seva empresa mare, la Fundació Espigoladors, no fa més que, en el fons, recuperar antics usos, recuperant i donant una segona vida als aliments. "No hem de culpar de tot el que passa els que estan al final de la cadena, que són les llars", afirma Raquel Díez, directora de les dues entitats. Es tracta, afegeix Díaz, "de buscar complicitats, d’ajudar-les a decidir què compren i com ho compren".
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia