"Cal organitzar millor el diàleg amb agricultors i ramaders"

«Europa no s’ha allunyat de l’agricultura, però no sempre escolta els agricultors»

«Per tenir aliments en els pròxims 30 anys cal avançar en sostenibilitat»

"Cal organitzar millor el diàleg amb agricultors i ramaders"

Francisco expósito

4
Es llegeix en minuts
Francisco expósito

¿Què està passant perquè es vegi ara Europa com un enemic entre els agricultors?

Amb la pandèmia, vam descobrir que, junt amb els nostres sanitaris, els nostres agricultors i ramaders eren fonamentals per sobreviure cada dia. Passat aquell temps hi ha hagut una sèrie de circumstàncies, el puja i baixa dels costos derivats de la guerra d’Ucraïna i altres factors, que han mogut molt tot el sector primari. El que està fent el sector és cridar l’atenció per dir que les coses s’han de fer amb ells i escoltant-los. Estic d’acord amb aquest plantejament, cal escoltar els agricultors i ramaders, que és el que hem fet sempre des del Govern, no sempre des d’Europa. Allà hi ha part del problema en el qual ens trobem.

¿Europa s’ha allunyat dels agricultors?

No, al contrari. Soc un europeista convençut i sempre he pensat que el futur d’Espanya estava a Europa, però això no significa que sigui un europeista acrític, i evidentment hi ha ocasions en què Europa comet errors com la superposició de la PAC (Política Agrària Comuna) o amb els objectius del pacte verd, que per si mateixos són necessaris i que defensem a Europa i a Espanya, com la reducció de les emissions, la protecció del terra davant l’erosió o el manteniment de la biodiversitat. Són absolutament necessaris per al futur del nostre sector agroalimentari.

¿Què seria de l’agricultura sense la PAC?

Sense la Política Agrària Comuna no hi ha agricultura de futur. Si no la tinguéssim, caldria crear-la i és una de les decisions més intel·ligents que, fa més de 60 anys, van adoptar els pares fundadors de la Unió Europea (UE). El sector primari no té res a veure amb qualsevol altre sector productiu. L’agricultor i el ramader estan influïts per la meteorologia, per uns mercats que no controla. Tenim l’exemple de l’oli d’oliva. ¿Qui hauria pensat que ens trobaríem en aquest moment aquesta situació dels preus en origen i de consum?

¿Quins són els errors de l’actual PAC?

Més que errors diria coses que de cara al futur hem de millorar. Per exemple, hem de millorar, a partir del 2027, les mateixes expectatives financeres. El suport a la renda dels agricultors no pot quedar com un element residual. Tenim objectius ambientals necessaris, però necessitem el suport a aquesta renda que és l’assegurança d’agricultors i ramaders de qui està una mica per sota del llindar de la rendibilitat o una mica per sobre. La presidenta [Ursula] Von der Leyen ho ha dit de manera ben clara. De cara al futur cal organitzar millor el diàleg amb el món rural i amb els agricultors i ramaders..

Avui es reuneix amb les organitzacions agràries, ¿quines propostes faran al sector?

Ja vam mantenir una primera reunió en la qual vam parlar de 10punts que em van plantejar, entre els quals hi havia la simplificació administrativa, la llei de la cadena alimentària i altres preocupacions, com els acords amb països tercers. No s’ha d’oblidar que Espanya i la UE tenim un saldo agroalimentari molt favorable, de 14.900 milions d’euros. L’any 2000, el saldo agroalimentari encara era negatiu. Som partidaris ferms de desenvolupar un comerç agroalimentari basat en regles. Això no impedeix que alguns sectors se sentin afectats per les importacions que es produeixen a Espanya. Hem de vigilar de manera més estreta que es compleixin els contingents amb aranzel reduït que hem pactat en acords internacionals, i hem de recordar a la Comissió Europea la necessitat de millorar els mecanismes de coordinació de les duanes nacionals per assegurar que les quantitats són les correctes, perquè de vegades hi ha errors i sobrepassamentss i cal evitar-ho.

¿S’entén una agricultura del futur a Europa sense la sostenibilitat?

En absolut. L’agricultura del futur serà sostenible o no serà. És clar i no és una qüestió ideològica, és material. Si volem estar en condicions de produir els aliments que la humanitat i aquest planeta necessitaran en els pròxims 30 anys, és clar que hem d’avançar en temes de sostenibilitat. Tenim problemes de canvi climàtic molt importants, els derivats de la sequera, de les altes temperatures, els derivats dels fenòmens extrems... Cal fer dues coses, tasca de tots els sectors, avançar en la disminució de les emissions de l’atmosfera, però a més hem de ser capaços d’adaptar-nos i adoptar mesures de reducció, mesures de millor ús de l’aigua, reducció de fertilitzants i altres elements com les tècniques d’edició genètica, etcètera.

¿Quin crèdit dona a la plataforma del 6-F?

La necessitat de tenir una interlocució regular és molt important. Han sorgit grups autònoms i qualsevol agricultor i ramader té dret a expressar les seves opinions dins de les lleis, sense coacció i sense violència. No puc dir el mateix amb la interferència política i l’activisme polític, que és absolutament evident. El camp no és d’esquerres ni de dretes, és de qui viu i treballa al camp.

Notícies relacionades

¿Per què no resol cap govern el problema de l’aigua?

Miro cap al passat i tenim unes dades constatades. Un 12% de caiguda de la pluviometria a Espanya, a més de manera molt desigual. Significa que hem de fer una bona utilització de l’aigua i una bona gestió de conca. L’aigua no pot inventar-se, només utilitzar-se millor.