Catalunya mira a Mont-real
Catalunya torna a mirar al Quebec, la província canadenca que va protagonitzar referèndums d’independència en els anys 80 i 90. En concret, el punt de mira es dirigeix a la ciutat més poblada d’aquesta província canadenca i francòfona, Mont-real, que, després d’aquestes consultes, en les quals va perdre el secessionisme per un marge estret, va cedir el seu rol de centre financer del país en favor de l’anglòfona Toronto, a la província d’Ontario.
Un estudi contractat per la Conselleria d’Economia a l’empresa Cluster Development recull el model per enfortir el sector financer al qual ha recorregut aquesta ciutat que va viure el seu procés i les seves conseqüències. Altres models analitzats es veuen menys adaptables, com és el cas de Luxemburg, Frankfurt i París, que són places bastant consolidades. Tot i que els autors afirmen que no s’han de buscar paral·lelismes entre el Quebec i el que s’ha viscut a Catalunya i la pèrdua de seus socials d’empreses com a conseqüència del referèndum de l’1 d’octubre del 2017, la casualitat crida l’atenció.
Notícies relacionadesAmb l’1-O, Catalunya va perdre les seus de milers d’empreses i les dels seus dos grans bancs, CaixaBank i la constel·lació de participades del seu principal accionista, La Caixa, i el Sabadell, tot i que mantenen centres operatius. L’estudi constata la pèrdua de pes de Barcelona com a plaça financera, si bé remarca l’auge de nous negocis digitals i tecnològics com fintechs, insurtechs i d’altres.
Finance Montreal, a través de la col·laboració publicoprivada, persegueix impulsar el conjunt del sector financer i les dues parts es reparteixen a mitges els costos. A Catalunya, el Govern, que ha d’analitzar l’estudi que revela que el sector ocupa unes 100.000 persones, després d’anys de certa paràlisi processista, ja ha adjudicat a l’empresa Cospace el desenvolupament del projecte de hub financer a l’edifici de la Borsa de Barcelona. Per alguna cosa es comença. Perduda la batalla per la banca i activitats financeres més tradicionals, l’aposta i esperança són avui els nous negocis que nien en l’ecosistema digital de Barcelona..
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La presa espanyola més jove a l’estranger La jove de l’Hospitalet presa set anys a Oman torna a casa
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- Catalunya ultima un pla per fitxar científics dels EUA
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- A Sant Adrià de Besòs De fabricar energia a fabricar cultura
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- Barcelona, protagonista IMB School: com aprendre a liderar el negoci de la música
- La caixa de ressonància Assimilar tota la nova música ja és impossible: relaxi’s i disfruti
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’
- Barcelona ofereix 370.000 places a nens i adolescents per activitats durant l’estiu