El malestar del sector agrari
Planas anuncia 18 mesures però no pot frenar les mobilitzacions del camp
El Govern crearà una agència per controlar més la venda a pèrdues i farà voluntari el quadern digital d’explotació
Les organitzacions valoren el "pas endavant" però mantenen les protestes
El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va anunciar ahir un pla de 18 mesures per donar resposta a les mobilitzacions d’agricultors i ramaders, després de reunir-se a la tarda amb les organitzacions agràries COAG, Asaja i UPA. La proposta respon a les principals queixes del sector: reforç de la llei de cadena alimentària, simplificació administrativa, defensa als fòrums internacionals de les clàusules mirall o el compromís del Govern al suport públic a les assegurances agràries.
Les organitzacions agràries van valorar l’anunci com "un pas endavant", a falta de concretar les actuacions a nivell tècnic en diferents grups de treball a partir de la setmana que ve, però mantenen les mobilitzacions previstes fins al 26 de febrer. "Coses que abans semblaven impossible, ara sembla que són viables, i ens en felicitem, però falten moltes coses", va resumir el secretari general de COAG, Miguel Padilla.
Entre les principals mesures anunciades destaca la creació d’una Agència Estatal d’Informació i Control Alimentari, que en la pràctica suposa donar un "rang més alt" i, per tant, també incrementar els recursos i la capacitat de control i inspecció de l’actual Agència d’Informació i Control Alimentari (AICA) amb un control més gran de la venda a pèrdues de la qual es queixa el sector.
Al març es preveu celebrar un consell assessor amb les organitzacions agràries i les comunitats autònomes per "identificar els sectors on s’ha de portar a terme amb caràcter preferent les inspeccions d’ofici". Les inspeccions de l’actual AICA es realitzen a partir de denúncies individuals o col·lectives, a través de les organitzacions agràries o mitjançant actuacions d’ofici.
Des del 2014 fins al 2022, AICA ha gestionat 6.717 inspeccions d’ofici, mentre que hi va haver tan sols 405 denúncies, segons aquest organisme. El 2022, l’últim del qual hi ha registres públics i quan ja estava en vigor la reforma de la Llei de la Cadena Alimentària, hi va haver 929 inspeccions d’ofici i 78 denúncies des d’organitzacions agràries. A més, l’agència començarà a publicar la suma total acumulada de les sancions greus i molt greus.
D’altra banda, Planas també va anunciar el caràcter voluntari del quadern digital d’explotació, que començava a ser obligatori a partir del setembre. No obstant, s’"incentivarà" la seva posada en marxa "atesa la importància d’aquesta eina per al futur". El ministre ho va arribar a comparar amb un smartphone per a un usuari.
Coordinació amb les autonomies
Les reclamacions del camp depenen també de l’actuació de les comunitats autònomes i de les institucions europees. Sobre les primeres, Planas va anunciar un reforç de la "coordinació". S’hi reunirà dilluns vinent en el marc del Consell Consultiu d’Agricultura, que se celebra habitualment abans dels consells europeus del ram, així com una iniciativa per impulsar la contractació de joves al camp. La primera quinzena d’abril, preveu convocar el fòrum de la ramaderia extensiva.
El pròxim Consell europeu d’Agricultura se celebra el 26 de febrer i Planas hi vol arribar amb un maletí ple de propostes per afavorir el sector. Entre aquestes, la "flexibilització" d’algunes de les condicions necessàries per cobrar la PAC (Política Agrària Comuna), així com simplificar la càrrega administrativa a què estan subjectes agricultors i ramaders.
Plantejarà, per exemple, l’eliminació de fotografies georeferenciades en les declaracions a facturar o l’establiment d’un règim simplificat per als petits agricultors, com hi havia en la PAC anterior, fins a un total de 5.000 euros. També, ampliar el catàleg actual d’ecoesquemes per tenir en compte zones especialment àrides. A més, de cara a la pròxima legislatura europea, mirarà d’impulsar l’"actualització" de la directiva europea relativa a pràctiques comercials deslleials en les relacions entre empreses en la cadena de subministrament agrícola i alimentari.
Notícies relacionadesEl ministre també es va comprometre ahir a defensar en "tots els fòrums internacionals" el principi de reciprocitat de productes fitosanitaris –el que es coneix com a clàusules mirall– per evitar que el que està prohibit a la UE ho pugui utilitzar en aquest espai un tercer estat.
A més, instarà la UE a reforçar la unió duanera i reorganitzarà la inspecció en frontera a Espanya per "millorar els controls", en relació amb les queixes per l’entrada de productes d’altres països com el Marroc. I "quan sigui necessari" per a plaguicides que no estiguin autoritzats a la UE. El ministre s’ha compromès a mantenir un suport de 284,5 milions el 2024 de les assegurances agràries amb l’adaptació de les línies d’ajudes en funció de les "circumstàncies climàtiques". I a mantenir els incentius al gasoil professional que ja estaven en vigor, així com la vigència tot aquest any de les deduccions del 35% de la factura del gasoil i d’un 15% dels plàstics i fertilitzants en l’IRPF.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034