Una tractorada pren el centre de Madrid i pressiona les grans organitzacions
Unió d’Unions és la primera associació que col·lapsa el cor de la capital, després de les protestes d’altres sindicats del camp. "Asaja, COAG i UPA no són majoritàries", afirma l’entitat convocant.
Per un dia, les marquesines de la Puerta de Alcalá, en ple centre de Madrid, no van servir per esperar l’autobús urbà, sinó perquè els agricultors esperessin als tractors vinguts de gran part de la geografia espanyola per iniciar una marxa cap al Ministeri d’Agricultura. El trànsit va estar tallat en aquest enclavament durant gran part de la jornada d’ahir a causa de la tractorada convocada per Unió d’Unions.
Fins a 13.000 persones van participar en la manifestació, segons l’organització agrària, si bé la Delegació del Govern ha reduït el nombre de manifestants a un màxim de 4.000. Més enllà de la guerra de xifres habitual, centenars de tractors van transitar per la capital ahir per visibilitzar el malestar del sector primari espanyol. A diferència dels intents de la Plataforma 6-F a inicis de mes i del fracàs de la mobilització a Mercamadrid que van intentar Asaja, COAG i UPA, aquesta ha sigut la primera mobilització que ha aconseguit fer soroll a la gran ciutat, davant la mirada atònita dels urbanites que sortien a córrer al parc del Retiro o que anaven a les oficines en ple centre. Aquest èxit suposa una pressió afegida per a les organitzacions majoritàries que tenen interlocució amb el Govern (Asaja, COAG i UPA) i que planegen per a dilluns dia 26 de la setmana vinent una nova acció a Madrid.
Els agricultors aconseguien a primera hora del matí tallar el trànsit a la Puerta d’Alcalá, en ple centre de Madrid, davant la mirada atònita de turistes i transportistes. En aquest punt esperant durant més de tres hores diverses columnes de tractors que van arribar de diferents punts d’Espanya i que tenien com a objectiu afegir-se a una marxa lenta junt amb altres agricultors per concentrar-se davant el Ministeri d’Agricultura. Centenars de tractorés van aconseguir penetrar a la capital malgrat la vigilància de les carreteres per part de la Guàrdia Civil. "Ha sigut molt complicat arribar fins a Madrid", reconeixien alguns tractoristes que s’havien desplaçat des de Buitrago de Lozoya, al nord de la Comunitat de Madrid, fins a la capital.
Una part dels manifestants va intentar sobre la marxa modificar l’itinerari de la protesta i els antiavalots ho van impedir, però es van produir instants de tensió amb els agents que es van materialitzar en algunes càrregues policials. També es va produir una detenció per resistència a l’autoritat, segons van informar fonts policials. Així mateix, sanitaris del Samur-Protecció Civil desplegats al lloc van atendre deu persones. La meitat, policies, tots lleus per contusions. Un va ser traslladat a l’hospital per una fractura de mà; i la resta, donats d’alta al lloc.
Luis Cortés, coordinador estatal d’Unió d’Unions, va patir lleus lesions arran d’aquesta topada. Finalment, la protesta va discórrer pels carrers inicialment plantejats i es va produir una concentració davant el Ministeri d’Agricultura, blindat per antiavalots, de manera que no hi ha hagut una trobada entre el ministre Luis Planas i els manifestants.
Els treballadors agraris van plantejar en un primer moment acampar davant el Ministeri, tot i que finalment la concentració es va diluir a les 17.00, que era l’hora de finalització comunicada a les autoritats.
"Bany de realitat"
El coordinador estatal de l’organització agrària, Luis Cortés, va qualificar d’"èxit" la tractorada i davant el Ministeri d’Agricultura va denunciar que els agricultors els estan arruïnant i va convidar el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, a "fer-se un bany de realitat". "Som agricultors i no jardiners", va afirmar Cortés, després de les crides a convocar ja eleccions de representativitat agrària. "Asaja, COAG i UPA no són majoritàries. Quan hi hagi eleccions agràries a nivell nacional es demostrarà", va assenyalar davant el Ministeri d’Agricultura.
Altres representants regionals d’Unió d’Unions van mostrar la seva disconformitat amb la competència "deslleial" de les importacions de tercers països, l’excessiva burocràcia i la falta de flexibilitat de la Política Agrària Comuna (PAC). L’organització d’agricultors catalans va anunciar, per la seva banda, que pretenen tallar el pas amb França els pròxims 27 i 28 de febrer, que posarà el focus a partir d’ara en els centres de logística i distribució d’aliments.
Centenars d’agricultors i ramaders van corejar durant aquesta jornada consignes com "Fora Sánchez, dictador i tirà". "Bilderberg i Davos, ens volen pobres i esclaus" i "sense camp no hi ha vida" o "esteu matant la ramaderia i ningú fa res" als seus tractors mirant d’arribar al Ministeri d’Agricultura. Els manifestants, molts d’ells guarnits amb armilles reflectores i banderes d’organitzacions agràries, també van ensenyar pancartes en contra de l’Agenda 2030 i de les mesures de la Unió Europea.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034