La UE analitza les últimes mesures per apaivagar els agricultors
Espanya defensarà 18 propostes que inclouen la simplificació administrativa i la derogació de la rotació de cultius
"Parlant seriosment: si els agricultors han sortit en massa al carrer en més de 20 països és perquè tenen motius per fer-ho. Volem convèncer els polítics que l’agricultura és un recurs estratègic per a la UE [...]. Esperem que els ministres sàpiguen entendre la importància i la gravetat de la situació", deien divendres a l’uníson els dos responsables del COPA-COGECA, Christiane Lambert i Lennart Nilssen, en vigílies de la reunió que celebren aquest dilluns els ministres d’agricultura de la UE. Se sotmetrà a examen l’última bateria de mesures a curt termini que ha promogut la Comissió Europea per simplificar i alleujar les exigències mediambientals que han de complir els agricultors per cobrar les ajudes de la Política Agrícola Comuna.
"No som reticents ni hostils ni a la transició [ecològica] ni al canvi, però ens oposem a un ritme poc realista i a aquest cronograma", insistia Lambert, que denuncia l’"allau de normes i directives" a les quealss’enfronten els agricultors des que va entrar en vigor la nova PAC l’1 de gener del 2023 i que ha pres la metxa de les protestes que recorren nombrosos països europeus. Aquest dilluns, de fe, s’espera una nova desfilada de tractors al cor de les institucions europees per denunciar el "tsunami normatiu en el qual vivim", afegeix Nilssen.
La pressió del camp
"Hem perdut un 25% de les ajudes dels agricultors, se’ns han sumat els ecorègims –és a dir, un enduriment de les exigències normatives que han de respectar– i , com que en molts països els agricultors no poden complir les normes, perden les ajudes", avisen. A tot això se sumen les mesures per controlar les importacions ucraïneses que han desencadenat enfrontaments a la frontera d’Ucraïna i Polònia. Una pressió que ha desembocat en noves mesures plantejades per Brussel·les i que s’abordaran durant un debat que inicialment figurava com a "possible" al calendari de la presidència semestral belga, que ha decidit mantenir-la a causa de la pressió dels treballadors del camp.
Espanya ha rebut positivament les mesures suggerides per Brussel·les i consideren que és un primer pas, tot i que admeten que la situació no canviarà "de la nit al dia". Des del govern donen "màxima importància" a la reducció de les càrregues administratives per als agricultors i la revisió de les obligacions mediambientals. El ministre d’Agricultura espanyol, Luis Planas, defensarà el pla de 18 mesures dissenyat pel Govern, que inclou propostes sobre la simplificació administrativa i la derogació d’algunes de les mesures,com la rotació de cultius.
Brussel·les planteja modificar les normes que imposen el requisit de mantenir estables les superfícies de pastures permanents a la UE. També estudia simplificar la metodologia per a determinats controls, amb l’objectiu de reduir fins a un 50% el nombre de visites a les explotacions per part de les administracions nacionals. I també mesures addicionals per alleujar la situació dels petits agricultors.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- L’espionatge ucraïnès es fa fort en la seva lluita contra el Kremlin
- Illa se la juga amb el finançament singular i la gestió dels trens
- El Govern llança un pla per millorar la informació a Rodalies en dos anys
- El futur és un invent d’Elon Musk