"Anem cap a una IA que pugui afectar fins i tot el nostre cos"
El directiu català, exvicepresident de LinkedIn i establert a Silicon Valley, és el responsable de l’algoritme que et recomana pel·lícules de Netflix. Com a expert en intel·ligència artificial, té clar que el potencial d’aquesta tecnologia és enorme. Aquesta setmana ha participat en l’espai Talent Arena de l’MWC.
¿Com va arribar a Silicon Valley?
En aquell moment era investigador, però vaig veure que el que volia fer era una cosa pràctica i que tingués impacte en el món real. La manera de fer-ho era anar a Silicon Valley. Em vaig entrevistar amb diverses empreses, com ara Netflix, que em va atraure moltíssim.
Dedueixo que llavors no era l’empresa coneguda que és ara.
Just estàvem fent la transició d’enviar DVD per correu ordinari a l’streaming. Quan vaig arribar, els algoritmes aconseguien una fórmula matemàtica que definien els product managers a mà. A partir que vaig arribar, vam començar a integrar algoritmes i l’empresa es va adonar que era un tema superimportant i que cada canvi que fèiem generava milions de dòlars. Va ser una part molt important del creixement de Netflix.
Una vegada trobat l’algoritme adequat, ¿ho continua sent?
Pensa que hi ha un algoritme que ordena tot el que veus a les files de recomanacions, però n’hi ha un altre (que també feia el meu equip) que t’ordena tota la pàgina i diu si aquesta fila ha d’anar més amunt o avall. Aquesta pàgina inicial és diferent en el teu cas que en el d’un altre, i fins i tot si és entre setmana o cap de setmana, perquè entre setmana és més habitual veure pel·lícules.
¿I això és gràcies a vostè?
Doncs sí.
¿Com passa d’això a LinkedIn?
Entre Netflix i LinkedIn vaig passar per dues empreses més. Primer Quora, l’empresa de preguntes i respostes, i després vaig muntar la meva start-up de salut. I després, a LinkedIn.
¿Què buscaven allà?
Buscaven algú que portés des de zero tot el que seria aquesta nova generació d’intel·ligència artificial generativa i de models de llenguatge.
Sobre això va parlar dimecres en l’MWC, ¿oi?
Sí, la idea era transmetre com aquesta IA generativa pot transformar empreses i productes i fins i tot la societat, i donar exemples pràctics de com es poden dissenyar aquests productes utilitzant com a base els models generatius.
Segons la seva opinió, els temors que té la gent que no està tan familiaritzada amb la IA ¿estan fundats? Llocs de treball, límits, què és real, què no...
Crec que la preocupació està ben fonamentada, crec que hem de ser conscients que aquesta tecnologia pot ser molt revolucionària a escala social, i intentar anticipar i entendre com pot canviar aquesta tecnologia la societat. Però hi ha dues maneres de reaccionar davant això: tancar-ho i no deixar-ho sortir és equivocat, no és factible, ni pràctic. Després hi ha la part d’assumir que aquesta tecnologia és molt potent, que acabarà sortint, i intentar veure com posar proteccions i encarrilar-la perquè sigui beneficiosa per a la societat.
¿En què es treballa ara que la resta dels mortals descobrirem en cinc anys?
La gent que et diu que fa 10 anys que ja ho sabia, no és cert. És cert que fa 20 anys que treballem amb IA, però aquestes revolucions no passen de manera lineal. Estem en una revolució científica i social que serà molt ràpida, massa. És important entendre que ens hem d’enfocar en aquesta revolució perquè pot ser molt gran. Imagina una versió d’aquesta IA que genera text amb la qual puguis parlar de manera més fluida, que pugui veure el que tu veus a través de càmera, prendre decisions per tu... Això, de sobte, es converteix en...
...Black Mirror.
Per això crec que això serà una revolució molt gran. Hi ha altres revolucions que passaran en un futur no massa llunyà, que es poden associar a aquesta, per exemple tot el tema de la biologia i la genètica artificial. Si mires aquests dos temes, ja pots veure cap a on anem: no només la IA es converteix en una cosa inorgànica, sinó que pot afectar organismes, fins i tot el nostre cos. Mira Neuralink, d’Elon Musk: poder posar un implant al cervell.
¿Creu que modificarem el cos humà amb sistemes així?
Notícies relacionadesEs podrà. I òbviament en els casos en què s’està aplicant ara estan molt bé, perquè el primer cas d’ús de Neuralink és que un paralític es pugui moure, però això també pot servir per donar més intel·ligència o més memòria a una persona.
¿Veu alguna diferència clara entre Silicon Valley i Barcelona?
Aquí hi ha falta de connexió entre acadèmia i empreses, i cert punt d’esperit emprenedor. De no tenir por de fallar.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034