Les granges estimen en 30.000 euros l’any les pèrdues pel càrtel de la llet
Els ramaders estan pendents que Competència determini si Mercadona, Lidl i Bonpreu també van pactar preus
Un ramader amb una explotació de 100 vaques podria haver arribar a perdre entre 25.000 i 35.000 euros l’any per culpa del pacte que van fer diverses indústries lleteres durant almenys 13 anys per pagar un mateix preu per la llet crua que compraven. Aquest càrtel, denunciat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i confirmat per l’Audiència Nacional la setmana passada, s’exposa a haver d’abonar indemnitzacions milionàries als afectats, uns 60.000 a tot Espanya. Per això, les associacions agràries estan animant ara els productors que presentin les seves demandes i els recorden que les compensacions tenen efecte retroactiu, és a dir, es poden presentar fins i tot si la granja ha abandonat l’activitat. Hauran d’esperar, això sí, que el Tribunal Suprem ratifiqui la resolució de l’Audiència Nacional, una cosa que pot trigar mesos.
«Som un sector que exemplifica clarament tot allò que aquests dies s’està denunciant amb les tractorades a les carreteres de tot Espanya», va lamentar Marc Xifra, responsable del sector lleter al sindicat Unió de Pagesos (UP). El ramader il·lustra amb dades les seves afirmacions. El 1992 hi havia a Catalunya 4.300 explotacions de vaques productores de llet; el 2001 havien descendit a 1.224, i avui són tot just 366. «El fet que fóssim víctimes d’aquest càrtel va contribuir sens dubte a la nostra desaparició», denuncia Xifra.
Denúncies
Entre les indústries que van participar en aquest acord es troben, entre d’altres, Pascual, Danone, Nestlé, Lactalis i Puleva, a més de l’Associació d’Empreses Làcties de Galícia i el Gremi d’Indústries Làcties de Catalunya. «La CNMC va concloure ja el 2015 que estaven posant-se d’acord en els preus que pagaven en origen, però van ser necessàries fins a nou sentències diferents per arribar a la resolució d’aquest 2024 de l’Audiència Nacional», indica Montse Ribot, advocada del despatx Redi Advocats que ha portat el cas.
El sindicat agrari català va promoure també una demanda davant Competència contra les cadenes de distribució Mercadona, Lidl i Bonpreu per una altra pràctica que contravé la llei de la cadena alimentària (una altra de les queixes dels agricultors que protesten a les carreteres). En aquest cas, la sospita és també per un suposat pacte de preus en les seves marques blanques, «durant almenys quatre anys i tres mesos, que va ser el temps en què vam estar analitzant-los», explica Abel Peraire, productor i membre de l’executiva del sector lleter a Unió de Pagesos.
«Són tres cadenes que, a Catalunya, representen el 50% de la quota de mercat i això suposa que es troben en posició de domini. El problema és que la llei no defineix què és la posició de domini, i els productors tornem a ser un altre cop la baula més feble d’aquesta cadena alimentària», afegeix Peraire. Els afectats, que fa més d’un any i mig que esperen que la CNMC els respongui, no descarten «emprendre mobilitzacions i bloquejar algun centre de distribució de llet si cal», anuncia Jordi Armengol, responsable del sector ramader a UP.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034