Marta Valls i Josep González. ELECCIÓ//Quatre històries

Mil·lennistes al camp

Mil·lennistes al camp
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

No ha sigut fàcil (encara no ho està sent), però Marta Valls i Josep González estan ja embarcats en un projecte que aspiren que es converteixi en la seva forma de vida. Cap dels dos ve de pagès, però havien dedicat alguns estius, temps enrere, a treballar en la collita de fruita. "Jo sentia que això m’agradava, que,d’alguna manera, volia dedicar-me a això, però em vaig formar com a auxiliar d’infermeria i he estat vuit anys treballant en mil i una coses, fins que finalment m’he decidit", explica ell. Valls i González s’han fet càrrec de 15 hectàrees de terres a Hostalets de Pierola (l’Anoia), que cultiven ells mateixos. Tenen 30 anys i són el relleu generacional d’un agricultor, Joan Raventós, que es jubila.

Notícies relacionades

"Tenim un oliverar i diferents espècies de fruiters, des d’ametllers, presseguers, cirerers i albercoquers fins a nespres, pruneres i figueres, però aquestes últimes en menor quantitat", explica ella, que va estudiar Periodisme i va treballar en diferents mitjans abans de donar el pas cap a l’activitat agrària. Tots dos han passat l’últim any i mig treballant i aprenent de Raventós i ara estan ja preparats per constituir-se en una cooperativa de treballadors. Tot el que produeixen és ecològic i ho venen a petites cooperatives de la zona, que són les que distribueixen la seva fruita.

En qualsevol cas, destaquen tots dos, "aquesta no és una decisió senzilla; són moltes hores de treball i, la veritat, de tant en tant hi ha crisis existencials que t’ho fan replantejar tot", reflexiona González. "A més, l’Administració no ho posa fàcil... Les condicions perquè els joves ens incorporem al camp són molt exigents i entenem que hi hagi protestes", afegeix ella. De fet, confessen, ara mateix no els arriba per "viure d’això" i mantenen altres petits treballs com a extra.

Temes:

Figueres Crisi