Treball imposa 3,5 milions en multes a empreses per incomplir la llei d’igualtat

La Inspecció laboral va efectuar 12.206 actuacions el 2023 per supervisar qüestions sobre la paritat. / Les firmes amb 50 empleats o més han de tenir un pla contra l’assetjament i la discriminació.

Treball imposa 3,5 milions en multes a empreses per incomplir la llei d’igualtat
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé la meitat de les empreses a Espanya incompleixen la normativa laboral en matèria de plans d’igualtat. Des de fa dos anys totes les empreses de 50 o més treballadors tenen l’obligació de tenir negociat amb la representació legal dels treballadors i registrat davant l’autoritat laboral competent un document escrit que reculli una sèrie d’actuacions en matèria de paritat. I el 45% de les societats formalment inscrites a la Seguretat Social no compleixen correctament aquesta obligació, segons les dades facilitades pel Ministeri de Treball a preguntes d’EL PERIÓDICO.

Incompliments que, si són detectats per la Inspecció de Treball, són objecte de multes. Les qüestions relatives a la paritat són unes de les que primer miren els inspectors quan es personen a les empreses. El 2023, segons dades facilitades per la Inspecció de Treball, la policia laboral va efectuar un total de 12.206 actuacions vinculades a matèries d’igualtat, ja fossin de plans d’igualtat o d’altres discriminacions vinculades. I d’aquestes se’n van derivar sancions per valor total de 3,5 milions d’euros.

En el món del futbol

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va fer públic aquesta setmana que, arran del polèmic petó no consentit de Luis Rubiales a la futbolista de la selecció espanyola Jenni Hermoso, la policia laboral havia iniciat una sèrie d’investigacions en el món del futbol per certificar que els clubs i la federació complien la normativa laboral en matèria d’igualtat.

Segons la mateixa vicepresidenta, la RFEF i diversos clubs de Primera Divisió han sigut sancionats, com ara l’Espanyol i l’Europa. El Barça també es troba en el punt de mira.

Siguin clubs de futbol o empreses ordinàries, qualsevol companyia de 50 treballadors o més té l’obligació de tenir formalment registrat davant l’autoritat laboral un pla d’igualtat. Es tracta d’un document que inclogui, com a mínim, tres carpetes: un protocol contra l’assetjament sexual a la feina, una auditoria retributiva –per mesurar si les dones de l’empresa estan cobrant més o menys que els seus homòlegs– i una sèrie de mesures per a la promoció de la igualtat efectiva entre gèneres.

No és suficient de tenir un pla d’igualtat elaborat, sinó que aquest ha d’estar obligatòriament negociat amb el comitè d’empresa de cada corporació. O, en el seu defecte, amb una comissió ad hoc creada per fer-ho. O, en el seu defecte, amb els sindicats més representatius en el sector. A més, tampoc serveix tenir aquests papers elaborats però guardats en un calaix, sinó que és obligatori registrar-los davant l’autoritat laboral perquè aquesta certifiqui que compleixen amb els mínims requisits de forma i contingut. Tot això només ho han fet 17.656 empreses a tot Espanya, sobre un univers de 32.009 societats inscrites a la Seguretat Social i que afirmen tenir 50 o més empleats en plantilla. L’incompliment de la normativa és generalitzat, si bé s’ha anat moderant des dels primers anys de vigència de la norma. El 2020, quan es van aprovar els reglaments per desplegar la llei d’igualtat, menys del 20% de les companyies complien.

Multes poc dissuasòries

No tenir un pla d’igualtat degudament registrat implica sancions si un inspector de Treball ho acredita. La quantia per no tenir registre formal és relativament baixa, especialment per a empreses d’altes facturacions. Segons la llei d’infraccions i sancions de l’ordre social (LLISOS), no tenir un pla d’igualtat degudament registrat pot suposar multes de 7.501 euros.

Notícies relacionades

No obstant, si no tenir un pla d’igualtat respongués a una voluntat per part de l’empresa d’ocultar una discriminació per raó de gènere o la companyia s’oposés reiteradament a negociar un pla d’igualtat, llavors l’import de les sancions augmenta. El novembre passat l’Audiència Nacional va imposar a l’empresa Aspy Prevención S.L.U. una sanció de 73.000 euros per negar-se a tenir un pla d’igualtat. I hi afegia 144,68 euros per cada dia que trigués a negociar i registrar formalment el seu pla.

En el cas més extrem, l’autoritat laboral podria arribar a imposar sancions de 225.000 euros per un incompliment manifest, reiterat i greu de la llei d’igualtat. No obstant, aquests supòsits rarament es donen i la policia laboral sol quedar-se en les franges més baixes. L’any passat les actuacions inspectores van arribar a empreses que donaven feina a 224.695 treballadors.