Audiència de Barcelona
Clatellada judicial a l’ANC pel boicot el 2018 a empreses no independentistes
La justícia torna a donar la raó a Foment al rebutjar un recurs de l’Assemblea
Nova clatellada judicial a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per la campanya Consum Estratègic del 2018 contra productes d’empreses no independentistes. L’Audiència Provincial del Barcelona ha donat la raó a Foment del Treball després de rebutjar el recurs de l’organització independentista contra una sentència del jutjat mercantil número 11 de Barcelona del 2022, que declarava que la campanya d’aquesta entitat constituïa "un acte d’obstaculització, en la modalitat de boicot, de la clàusula general de l’article 4 de la llei de competència deslleial".
La resolució, contra la qual es pot imposar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, destaca que "les conductes descrites són aptes per perjudicar els competidors que no s’adhereixin a la campanya, no només les denominades empreses de l’Ibex, del BOE o de la llotja del Bernabeu, sinó, com hem dit, qualsevol altra que sigui per no compartir l’ideari de l’ANC o per no complir els requisits per inscriure-s’hi, no sigui qualificada de proveïdor estratègic" (...). La sentència afirma que la qualificació de no ser "proveïdor estratègic", creada per l’ANC, tenia al mercat "un efecte negatiu per motius totalment aliens a l’eficiència, la qualitat o el preu de les prestacions".
Aquests dictàmens coincideixen amb resolucions prèvies de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i que van ordenar la clausura de la web amb el cercador d’empreses afins a les posicions independentistes. El novembre del 2018, un any i un mes després del referèndum de l’1-O, l’ANC va anunciar la posada en marxa d’una campanya batejada com a Consum estratègic.
Llibertat d’empresa
Segons aquesta iniciativa, l’entitat independentista –llavors presidida per Elisenda Paluzie– iniciava l’elaboració d’una llista d’empreses afins a les seves posicions i instava la població a consumir únicament en aquestes. Per a així beneficiar, van argumentar, posicions favorables a la independència de Catalunya. Posteriorment, va llançar un web amb un cercador de companyies simpatitzants i les va presentar com a alternativa a aquelles empreses "que han participat en la campanya de la por". Contra aquesta iniciativa, Foment del Treball va presentar una denúncia als tribunals al considerar que l’esmentat acte suposava un boicot i un acte de competència deslleial. La patronal va guanyar la primera denúncia al jutjat mercantil i ara la impugnació presentada per l’ANC a l’Audiència Provincial.
Notícies relacionadesLa sentència considera que la conducta propiciada per l’ANC "manca de justificació competitiva o concurrencial, ja que no es tenen en compte l’eficiència de les prestacions per discriminar determinades empreses i productes". Al seu torn, destaca que aquestes conductes no es van presentar aïlladament sinó que l’organització va recórrer a webs, fires, xerrades i roda de premsa, que demostren una acció "coordinada" encaminada a un "acte d’obstrucció, concretament de boicot" (...).
L’Audiència justifica la decisió en la protecció del dret a la llibertat d’empresa i l’economia de mercat, reconeguts a l’article 38 de la Constitució. I recorda que, en relació amb aquesta campanya, "ja s’han dictat 4 sentències que declaren la il·legitimitat de la seva actuació, tant en vista del dret espanyol com de l’europeu".
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia