Plataformes digitals
Els Vint-i-set aproven in extremis la ‘llei rider’ europea
Alemanya s’absté i França reitera els seus dubtes
Segons Brussel·les, les noves normes mínimes permetran protegir 28 milions de treballadors
A mitjans de febrer, la directiva europea destinada a regular les condicions dels treballadors de plataformes digitals, com Deliveroo, Glovo i Uber, i acabar amb els falsos autònoms, va quedar bloquejada i al caire del precipici a causa de la minoria de bloqueig formada per Alemanya, França, Grècia i Estònia, que van impedir l’aprovació del text provisional pactat amb el Parlament Europeu. Gairebé un mes després, i malgrat les objeccions de Berlín i París, el compromís dissenyat per Bèlgica, que ocupa la presidència semestral de la UE, va aconseguir ahir superar l’aprovat.
"Gràcies per aquestes sorpreses d’última hora. Puc concloure que el Consell ha acceptat el text de compromís sobre la millora de les condicions de treball per als treballadors de plataformes", va anunciar el ministre d’Ocupació belga, Pierre-Yves Dermagne. La sorpresa d’última hora que va esmentar el polític belga va ser el canvi en el sentit del vot de Grècia i Estònia, que van passar d’abstenir-se fa un mes durant la reunió d’ambaixadors permanents de la UE a recolzar el text de compromís i permetre l’acord.
"És veritat que la preocupació persisteix. Ens sembla que hi ha falta de certesa jurídica, tot i que s’ha treballat molt i s’ha modificat la proposta, i volem tenir un marc que funcioni […] i un equilibri", però "en esperit de compromís donarem suport a aquesta directiva", va anunciar la ministra Domna-Maria Michailidou. "No estem segurs que s’hagin salvaguardat totes les precaucions en el text, però estem disposats a fer un esforç", va confirmar el representant estonià, Marten Kokk. França per la seva banda no va descartar votar a favor si la Comissió Europea ofereix certs aclariments, mentre que Alemanya va mantenir la seva abstenció. "Alemanya s’ha d’abstenir perquè el nostre soci de coalició no pot donar l’aprovació. Si això obté una majoria avui suposa un pas endavant per a una Europa justa i social", va explicar el ministre federal alemany de treball, Hubertus Heil.
Gestió més transparent
La directiva, negociada i acordada inicialment a finals de desembre sota presidència espanyola de la UE, farà més transparent l’ús d’algoritmes en la gestió de recursos humans, i garantirà que els sistemes automatitzats estiguin supervisats per personal qualificat i que els treballadors tinguin dret a impugnar les decisions automatitzades. Segons les estimacions de Brussel·les les noves normes mínimes permetran protegir 28 milions de treballadors. A més, també ajudarà a determinar correctament la situació laboral de les persones que treballen per a les plataformes, cosa que els permetrà beneficiar-se dels drets laborals que els corresponguin. "Avui guanyen les persones treballadores i perden les multinacionals", va celebrar la vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz.
Ara, Dermagne enviarà el text al president de la Comissió d’Ocupació de l’Europarlament per llançar l’aprovació final.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034