La indústria de l’alimentació
El 70% dels restaurants i bars a Espanya van apujar preus el 2023
El tiquet mitjà de les consumicions es va incrementar el 9,77% l’any passat, segons un estudi amb dades de 250.000 establiments
Felip VI inaugura Alimentaria a Barcelona sense Aragonès
El 71,6% dels establiments que serveixen menjar a Espanya van apujar els preus de les seves consumicions l’any passat, i més de la meitat (des de bars i cafeteries que només fan esmorzars fins als restaurants més multipremiats) van guanyar en ocupació, és a dir, van augmentar la clientela. Les dades, donades a conèixer ahir en el marc de la fira Alimentaria&Hostelco, confirmen la tendència positiva que va tenir el sector de la restauració l’any passat, impulsat en bona mesura pel turisme, que va créixer un 18,4% respecte a l’exercici anterior. La causa que explica aquesta pujada és la inflació, que en el cas dels hotels, els restaurants i les cafeteries (el denominat canal Horeca) es va situar 2,4 punts per sobre de la taxa general.
"L’import del tiquet mitjà, és a dir la mitjana ponderada de l’import que paguen els comensals cada vegada que fan una consumició, va pujar un 9,77% al llarg de tot l’any. Ho va fer amb més força a principis, durant el primer semestre, amb augments de fins al 12%, però es va moderar en la part final del 2023", va explicar Xavier Mallol, conseller delegat de Delectatech, una empresa que ha desenvolupat una eina d’intel·ligència artificial que aplica sobre les dades obtingudes de més de 250.000 establiments de tot Espanya.
Amb tot, va precisar Mallol, "no s’ha detectat que els establiments apliquessin les pujades de preus al mateix ritme que pujava l’IPC dels aliments o de l’energia. Els augments s’han anat duent a terme amb certa demora, i això es veu clar, per exemple, amb els que treballen sobretot amb productes com el porcí o el peix". El tiquet mitjà va pujar una mica més en els sopars que en els dinars, on els preus es van moderar, sobretot perquè les fórmules del menú del dia els van contenir. "No és aventurat preveure que aviat es comencin a veure, cada vegada més, menús de nit als restaurants", va pronosticar.
Per territoris, les autonomies del sud d’Espanya (Andalusia, Extremadura, Múrcia i Castella-la Manxa) van ser les que més van incrementar els preus dels menús, "també perquè el seu punt de partida era més baix que el d’altres comunitats, on els imports ja eren més cars", va indicar el CEO de Delectatech. Els establiments catalans van ser, al costat dels de Cantàbria i els de Madrid, dels que menys van augmentar el tiquet mitjà, amb una forquilla d’entre el 8,25% i el 8,99%.
La moda d’anar de copes
Per tipologia dels establiments, van ser els locals de menjar més econòmics, fonamentalment bars i cafeteries, els que tenien més marge, els que més augments van aplicar. En concret, el tiquet mitjà de les cafeteries, "que en molts casos han ampliat la seva activitat a la tarda, aprofitant la moda d’anar de copes al vespre", va pujar un 12,89%. És un augment lleument superior al dels bars, que van aplicar increments mitjans del 12,79%. Els més moderats van ser els restaurants, amb pujades del 7,84%.
Notícies relacionadesL’informe de Delectatech va ser una de les ponències que van ocupar la primera jornada de la fira Alimentaria, que congrega fins dijous al recinte de la Gran Via de la Fira més de 3.200 expositors i més de 350 activitats. Una jornada que va estar marcada per l’absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en l’acte d’inauguració, presidit pel rei Felip VI. Al Monarca el van acompanyar els ministres d’Agricultura i Alimentació, Luis Planas, i d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, a més de l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i el delegat del Govern central, Carlos Prieto. Juntament amb el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i el president d’Alimentaria, Antoni Llorens, el Rei va visitar una vintena d’espais repartits en set pavellons . Aragonès i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, hi van acudir més tard, al migdia, per inaugurar l’estand de la Generalitat.
La certamen preveu reunir 100.000 visitants i 3.200 expositors, que generaran un impacte econòmic d’entre 180 i 200 milions d’euros.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034