El sector agroalimentari ja aporta gairebé el 20% al PIB català

Catalunya és la comunitat que més aliments i begudes exporta, sobretot del sector carni i de ‘delikatessen’

El sector agroalimentari ja aporta gairebé el 20% al PIB català
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Des del producte en fresc (l’oli d’oliva, la llet o la fruita i les verdures) fins als plats ja elaborats, passant per elements auxiliars com els envasos, la maquinària o els additius. La indústria agroalimentària va escalar el 2023 fins a situar-se molt a prop del 20% del PIB català, el 19,7% per ser exactes, animada, entre altres raons, pel bon ritme exportador del sector.

Aliena a la inflació dels aliments i a la crisi de costos de producció, l’agroalimentació va créixer un 12% respecte al 2019 –l’any anterior a la pandèmia–, va facturar 48.231 milions d’euros i va generar 175.600 llocs de treball. El balanç el va fer ahir el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en el marc de la fira Alimentaria 2024, on el seu departament ha habilitat un gran espai per a intercanvis comercials.

"L’any passat, que va ser un any rècord en exportacions per al sector en el conjunt d’Espanya, també ho va ser per a Catalunya, que va superar els 15.300 milions d’euros", va destacar Torrent, que va voler fer una menció especial al caràcter innovador i les tendències de futur que tenen per davant el sector. Una d’aquestes, va incidir, és el de la proteïna alternativa, "un sector en el qual ja treballen un centenar d’empreses catalanes i que el 2023 va generar 250 milions d’euros de facturació", va explicar. Per quart any consecutiu, Catalunya va ser la comunitat espanyola que més aliments i begudes exporta.

Un sector divers

A Catalunya, hi ha més de 3.000 empreses agroalimentàries que exporten de manera regular (fa més de quatre anys seguits que ho fan), cosa que concedeix a la indústria agroalimentària un 15% del pastís global de les exportacions catalanes. La carn i els embotits suposen un 35% d’aquest total, seguides pels anomenats fine foods o delikatessen (31%), per la fruita i verdura (9%), pels olis vegetals (8%) i pels vins (4%).

Notícies relacionades

La primera baula del sector agroalimentari català la componen les gairebé 55.000 explotacions agrícoles, ramaderes i de pesca que operen per tot el territori i que contribueixen, per tant, a fixar la població i a crear riquesa en comarques vulnerables. Entre totes aquestes, van generar 6.040 milions d’euros de facturació i van ocupar més de 55.000 persones. El gruix del sector, com s’està podent veure a Alimentaria, es troba en la indústria de l’alimentació i les begudes, formada per 5.017 empreses, moltes pioneres a Espanya, que concentren més de 31.700 milions d’euros de vendes i ocupen prop de 93.000 persones treballadores. Finalment, el sector el completa la indústria auxiliar, on hi ha 872 empreses que generen més de 10.400 milions d’euros i reuneixen prop de 28.000 treballadors.

Segons dades d’Acció, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat, després de l’alimentari, el segon sector industrial a Catalunya és el químic, que va facturar 21.596 milions d’euros i va ocupar 61.560 persones, amb una participació del 12,4% en el PIB català. Al tercer lloc, hi ha el sector automobilístic, amb una facturació que suposa el 6,5% del PIB i 36.600 persones empleades.