La CNMV diu que no cal reformular els comptes de Grifols però hi veu errors
La investigació és un baló d’oxigen per a la companyia després de l’informe de Gotham, si bé hi troba deficiències importants
Dos mesos després d’esclatar l’escàndol, la CNMV va fer ahir pública l’esperada investigació sobre els comptes de Grifols i l’informe és un baló d’oxigen per a la companyia, que des de començament d’any ha perdut un 40% en borsa. La CNMV afirma que en les investigacions sobre Grifols "no s’han identificat errors significatius" dels estats financers i que tampoc ha trobat evidències "que permetin concloure que l’endeutament financer reflectit per Grifols en els seus estats financers anuals consolidats no es correspon amb la realitat".
De fet, la CNMV afirma que no veu necessari reformular els comptes de la multinacional catalana. No obstant, assenyala un munt de "deficiències rellevants" en la consolidació de la firma, sobretot en el detall i exactitud dels desglossaments, notes explicatives de les xifres i en la presentació de l’ebitda, així com en la ràtio deute/ebitda. La CNMV explica que considera les deficiències significatives, "en la mesura que han dificultat en alguns exercicis la capacitat dels inversors d’entendre adequadament la situació financera, resultats i fluxos d’efectiu" de l’empresa.
La deficiència més rellevant, i que pot conduir a "reexpressar" el compte de pèrdues i guanys de 2022 i 2023, és la "revisió de l’operació d’Inmunotek". La CNMV considera que "el tractament comptable donat a l’acord de col·laboració amb Inmunotek" no era adequat. Afirma que en lloc de com una inversió financera, s’hauria d’haver registrat com una operació conjunta. Aplicar correctament la normativa en aquest cas portaria a reconèixer "un ajust negatiu contra reserves de 39,3 milions", mentre que a l’incorporar-lo a l’exercici de 2023 haurien generat uns 15 milions de pèrdues.
Així mateix, la CNMV insta Grifols a publicar en 15 dies "un detall de l’ebitda i dels deutes financers nets, a 31 de desembre del 2023 i 2022, d’aquelles entitats més rellevants on hi hagi participacions no controlades, amb la finalitat que un inversor pugui calcular la ràtio de palanquejament considerant, o excloent, l’ebitda i el deute que correspon".
Entre 10 i 13 vegades
La visió de la CNMV té lloc dos mesos després que el fons baixista nord-americà Gotham City Research llancés un demolidor informe en el qual acusava la companyia d’ocultar part del deute. La firma explicava al document publicat el 9 de gener que Grifols compta en realitat amb un deute situat entre 10 i 13 vegades el seu ebitda davant les sis vegades que reconeix la companyia i assenyalava l’existència d’"operacions túnel" entre Grifols i Scranton Enterprises, la suposada societat patrimonial en mans de la família fundadora de la farmacèutica. La clau, segons el fons, es troba en la venda de Biotest i Haema de Grifols a Scranton, però totes dues consolidaven en els seus comptes aquesta operació argumentant que la primera tenia una opció de compra. Els títols de Grifols van caure un 50%, i acumula fins ara un descens del 40,8%. Grifols va negar "categòricament" les acusacions i va anunciar una demanda als EUA contra Gotham City.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034