La CNMV estudia si sanciona Gotham i Grifols després de detectar deficiències
La farmacèutica cau el 6% en borsa
El supervisor obre el procés una vegada investigades les acusacions del fons baixista contra la multinacional
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) està estudiant si sanciona o no tant Grifols com el fons baixista Gotham després de publicar dijous la seva investigació. En aquesta, un informe de 10 pàgines, la Comissió conclou que no veu necessari reformular els comptes de la multinacional catalana, però sí que enumera un bon grapat de «deficiències rellevants». La CNMV, després d’haver analitzat i investigat les incorreccions que va denunciar Gotham, que va arribar a afirmar que les accions de Grifols valien zero, inicia el procés per decidir si la conducta de l’empresa i del fons són sancionables o no.
A l’informe de la CNMV es detallen fins a 29 deficiències de Grifols. Es tracta d’un número elevadíssim tenint en compte que Grifols és una multinacional que cotitza a l’Ibex, el selectiu borsari espanyol. Però, d’altra banda, la Comissió no ha detectat una deficiència de caràcter gaire greu que hagués donat lloc a exigir a l’empresa que refés els comptes.
El cas InmunoTek
Entre les 29 deficiències trobades, la més rellevant fa referència a l’acord de col·laboració amb InmunoTek. La CNMV considera que el tractament comptable d’aquest acord «no era adequat» perquè en lloc de com una inversió financera, s’hauria d’haver registrat com una operació conjunta. A la pràctica, Grifols va portar a reserves ajustos negatius per 39,3 milions d’euros. La correcció de la CNMV consisteix que hauria d’haver reflectit aquests ajustos negatius directament com a pèrdues en el compte de resultats, cosa que implicaria anotar 33,3 milions de números vermells a l’exercici del 2022 i 15 milions el 2023. El 2022, Grifols va presentar un benefici net de 208,3 milions i el 2023, de 59,3 milions.
El resultat d’aquest informe en borsa és rellevant. L’empresa perd gairebé un 50% des de començament d’any i ahir havia començat la jornada, després del relatiu respir de l’informe, amb una alça moderada del 6%; no obstant al llarg del matí, aquestes pujades es van convertir en retrocessos.
Per la seva banda, la farmacèutica catalana Grifols va remarcar que la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV) «confirma» el seu estat financer i endeutament al seu informe d’aquest dijous sobre la companyia, segons recull EP. La farmacèutica va destacar que la CNMV «no identifica errors significatius» en les magnituds dels seus estats financers, ni veu necessària la reformulació d’alguns dels seus comptes. «La consolidació d’Haema AG, BPC Plasma Inc. i GDS és correcta i està d’acord amb les NIIF adoptades per la Unió Europea», va defensar Grifols.
Efectes al parquet
L’informe de dijous passat de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) no va aconseguir salvar ahir Grifols de les caigudes en borsa. Tot i que la farmacèutica es va despertar amb una pujada moderada, de 5,9%, no va trigar a anar baixant progressivament. La firma catalana va tancar la sessió amb una caiguda del 6,15%.
Aquestes xifres es registren un dia després que la CNMV publiqués un informe mitjanament favorable per a la farmacèutica, que podia suposar una mica d’aire per a les seves accions en borsa. De moment, no ha sigut així. El text donava compte d’algunes «deficiències» en la informació financera que proporciona Grifols, però no les considerava tan rellevants com per demanar-li que reformulés els seus comptes.
Detall dels desglossaments
La CNMV va concretar al seu informe que el problema es troba en el detall i l’exactitud dels desglossaments, en les notes explicatives de les xifres i en la presentació de l’ebitda, així com en la ràtio deute/ebitda. Per aquesta raó, sí que va instar a la companyia a què publiqués en 15 dies un detall de l’ebitda i dels deutes financers nets de les entitats més rellevants on hi hagi participacions no controlades.
Notícies relacionadesMalgrat les deficiències, l’informe afirma que no hi ha evidències «que permetin concloure que l’endeutament financer reflectit per Grifols en els seus estats financers anuals consolidats no es correspon amb la realitat». Va suposar així un alleujament per a la farmacèutica, que porta un 40% perdut en borsa des de començament d’any arran de l’escàndol destapat pel fons baixista nord-americà Gotham City Research, que l’acusava precisament de manipular els seus comptes i ocultar part del seu deute.
El document emès pel fons baixista va acusar la Grifols, el 9 de gener, de tenir un deute d’entre 10 i 13 vegades el seu ebitda, i no les sis vegades que reconeix la companyia. També va assenyalar que es portaven a terme «operacions túnel» entre Grifols i Scranton Enterprises, la suposada societat patrimonial en mans de la família fundadora de la farmacèutica.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034