Moviments en una gran empresa espanyola

L’Estat inicia el desembarcament a Telefónica al comprar el 3% del capital

El paquet adquirit té un cost d’uns 690 milions d’euros

El Consell de Ministres va autoritzar la SEPI a comprar una participació del 10% de la companyia

L’entrada de l’Aràbia Saudita i la seva intenció de ser-ne el principal accionista va ser el detonant

L’Estat inicia el desembarcament a Telefónica al comprar el 3% del capital

David Page Agustí Sala

3
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Estat va iniciar ahir el seu desembarcament a Telefónica. La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) va fer aflorar en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) una participació del 3% en el capital de l’operadora. Així va posar en marxa la seva entrada en la companyia presidida per José María Álvarez-Pallete després que la saudita STC anunciés que en volia aconseguir el 9,9%. L’objectiu del Govern és assolir el 10%, de manera que passaria a ser-ne el principal accionista.

També ahir CaixaBank, accionista històrica de Telefónica, va comunicar que reduïa la seva quota en el capital del 3,51% al 2,51%, seguint la seva estratègia de rebaixar pes en l’operadora, en la qual també està el seu principal accionista, Criteria, amb el 2,6%. L’objectiu és augmentar la participació a través de Criteria a mesura que es redueix a través del banc.

El paquet comprat per la SEPI té un cost d’uns 690 milions, segons la cotització actual del l’operadora. El Consell de Ministres va aprovar al desembre un moviment estratègic i va autoritzar la SEPI a comprar una participació del 10% de la companyia, per blindar-la al considerar-la estratègica per la seva vinculació a la seguretat nacional i la defensa.

Retorn públic després de 25 anys

Es confirmava així la tornada de l’Estat a l’accionariat de la teleco 25 anys després de la seva privatització. L’entrada de l’Aràbia Saudita a Telefónica i la seva intenció de convertir-se en el principal accionista del grup, anunciada al setembre, s’ha convertit en detonant d’altres moviments en el capital del grup.

"L’entrada de la SEPI, accionista amb vocació de permanència, permetrà proporcionar a Telefónica més estabilitat accionarial per a la consecució dels seus objectius, i contribuir a la salvaguarda de les capacitats estratègiques d’una companyia estratègica per als interessos nacionals pel seu lideratge en el sector de les telecomunicacions i les seves capacitats industrials, determinants en àrees com la seguretat i la defensa", esgrimeix el hòlding públic, que depèn del Ministeri d’Hisenda.

Plans saudites

Saudi Telecom (STC), l’operadora controlada per l’Estat saudita, manté els seus plans d’arribar a una participació del 9,9% i el Govern espanyol ara ha començat a posar en marxa les mesures per contrarestar-ho. De moment, la teleco saudita compta amb un paquet directe del 4,9% i derivats financers per 5% addicional que encara ha d’executar.

Amb les compres de títols anunciades es dilueixen tots els dubtes sobre la via que pretenia utilitzar l’Estat per entrar en el capital de Telefónica i les incògnites de si la falta de Pressupostos impedia aquesta operació, que pot costar uns 2.200 milions. També dissipa altres especulacions segons les quals aquesta participació es podia materialitzar a través de la futura SEPI digital que va anunciar el ministre José Luis Escrivá.

L’entrada de la SEPI en l’accionariat permet anar formant un reforçat nucli estable de socis espanyols en el seu intent de blindar el control del grup. El nou nucli dur d’accionistes espanyols l’integraran la mateixa SEPI, junt amb els dos grans socis que han donat estabilitat accionarial a la companyia: BBVA i CaixaBank.

Notícies relacionades

L’entitat financera d’origen català ha decidit en tot cas liquidar parcialment una cobertura sobre un 1,957% de la seva participació de 3,510% a Telefónica mitjançant l’entrega d’un 1% de la participació. El banc, que té com a principal accionista la Fundació La Caixa a través de Criteria, seguit de l’Estat, estima que aquesta operació "no tindrà impacte material en el compte de pèrdues i guanys ni en la ràtio CET1", la principal mesura de fortalesa financera utilitzada pel regulador bancari.

CaixaBank ja va anunciar la seva intenció d’anar reduint el pes de l’operadora en la seva cartera, però, alhora, el braç inversor de La Caixa i principal accionista del banc compta amb el 2,6% i l’objectiu és anar pujant gradualment. La meta seria comptar com a grup amb entorn del 5%, segons fonts del mercat financer.