Comptabilitat nacional

L’INE confirma que l’economia espanyola va créixer el 2,5% el 2023

La bona evolució del consum impulsa l’activitat i erigeix el PIB cinc vegades per sobre de la mitjana de la zona euro

L’INE confirma que l’economia espanyola va créixer el 2,5% el 2023
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’economia espanyola va créixer el 2,5% el 2023, segons la dada de comptabilitat nacional trimestral publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que confirma la taxa avançada el 30 de gener passat. La bona evolució del consum, tant públic com privat, així com la recuperació de les exportacions, van aconseguir impulsar l’activitat, sobretot en la recta final d’un exercici marcat per l’alentiment econòmic a tot Europa i la pujada de la inflació i els tipus d’interès.

"Les dades definitives de creixement del 2023 publicades avui per l’INE confirmen, una vegada més, la bona marxa de l’economia espanyola. Davant les prediccions catastrofistes i els relats esbiaixats, les xifres són clares i incontestables", va defensar en un vídeo el ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo. El ministre va destacar que l’activitat del país és més de cinc vegades superior a la de la mitjana de la zona euro i la més elevada entre les principals economies europees.

Ocupació en xifres "rècord"

Cuerpo va remarcar que l’ocupació voreja la xifra "rècord" de 21 milions d’afiliats i la inflació s’ha reduït en 8 punts "en tot just un any i mig", després del pic de l’estiu del 2022. També, que la capacitat de finançament de l’economia va arribar als 51.000 milions l’any passat, el seu màxim històric. Les estimacions del Govern per al 2024 situen el creixement de l’economia espanyola en el 2%, de nou, per sobre de grans economies com França i Alemanya.

Notícies relacionades

La dada acumulada dels quatre trimestres de l’any ha estat marcada pel repunt dels tres últims mesos. Entre l’octubre i el desembre, l’activitat econòmica va créixer el 0,6%, segons confirma l’INE, després de registrar una taxa del 0,4% durant els mesos d’estiu. El consum se situa com el principal motor d’aquest creixement, amb una despesa en el consum final de les llars, que es va incrementar un 0,3% respecte al trimestre anterior, i de les administracions públiques, que es va mantenir en l’1,4%. Tant les exportacions de béns i serveis (2,9%) com les importacions (2,7%) van registrar taxes positives.

La nota negativa la va donar la inversió (formació bruta de capital fix) que va retrocedir el 2% en l’últim trimestre.