L’IPC puja al 3,2% al març per l’alça del rebut de l’electricitat

Els preus dels aliments es moderen, seguint la tendència dels últims mesos / La inflació subjacent es redueix dues dècimes, al 3,3%

L’IPC puja al 3,2% al març per l’alça del rebut de l’electricitat
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La inflació ha pujat al març fins al 3,2%, quatre dècimes més que al febrer, com a conseqüència de l’evolució del preu de l’electricitat, que, després de gairebé tres anys amb l’IVA reduït, el mes passat va experimentar una normalització del tipus impositiu fins al 21%, segons l’indicador avançat de l’índex de preus de consum (IPC) publicat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La dada no serà definitiva fins a mitjans d’abril, però ja apunta a una clara moderació dels preus dels aliments.

Per la seva banda, la inflació subjacent, la que exclou els aliments no elaborats i l’energia i que és la més estructural, "ha continuat reduint-se, dues dècimes al març, fins al 3,3%, cosa que suposa la taxa més baixa en els dos últims anys", segons fonts del Ministeri d’Economia. El Govern destaca que es fa "compatible la moderació dels preus amb el manteniment de l’escut social i el suport a les llars i famílies més necessitades".

Aquesta evolució de preus es produeix després que aquest 2024 s’estrenés amb una alça que va situar la taxa interanual en el 3,4%, un increment de tres dècimes, com a conseqüència de la pujada de l’IVA de la llum i del gas. Al febrer, la moderació de la cistella de la compra i, sobretot, el descens registrat a la factura de l’electricitat van permetre contenir l’indicador, que es va situar en el 2,8%. Però aquest respir de la llum es va acabar justament l’1 de març, quan el Govern va restablir l’IVA del 21% a la llum. La rebaixa al 10% es va introduir el juny del 2021 quan es va condicionar que el preu del megawatt hora (MWh) al mercat majorista se situés per sobre de 45 euros.

L’any passat, el nivell més elevat es va assolir a l’abril, amb el 4,1%, per després desplomar-se fins a l’1,9% al comparar-se amb un període en què els preus pujaven. En tot cas, el nivell general de preus va experimentar el 2023 una gran moderació, comparada amb l’evolució de l’any anterior, quan va escalar el juliol del 2022 fins al 10,8%.

"Més controlada"

El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Carlos Puig de Travy, va reclamar "prudència" sobre l’evolució de la inflació. La xifra del 3,2% entra dins dels marges que esperaven al col·legi professional atesa la retirada de l’IVA reduït per a la llum. Per a aquest any les expectatives dels economistes catalans són que l’IPC tanqui entorn del 3%. Així, la inflació ha baixat diverses posicions en la llista de preocupacions dels economistes, malgrat l’hegemonia que ostentava fa tan sols uns mesos. "És evident que està molt més controlada que fa un any, però no podem descuidar-la", va dir el degà.

Per la seva banda, el sindicat UGT ha reclamat un increment del volum de treballadors protegits per clàusules de revisió salarial, que actualment tenen una cobertura del 35%, davant la pujada de l’IPC, que ha crescut fins al 3,2% al març (un 0,8% respecte al febrer).

Matèria primera. Preu en màxims.

El cacau deixa pels núvols les mones de Pasqua

Notícies relacionades

Als grans fabricants de xocolata se’ls han amargat les previsions. El preu del cacau no para de trencar nous rècords de cotització: els futurs a Nova York apunten a un creixement en borsa del 232,49% des de començament d’any i ja depassa els 10.000 dòlars per tona. Fa tan sols un any, aquesta matèria primera voltava els 2.900 dòlars. Les males collites als països productors, ubicats principalment al continent africà, a causa del canvi climàtic estan abocant els mestres xocolaters a buscar maneres d’aturar l’increment de costos que ja impacten en les seves expectatives a curt termini. Així, no és estrany que cada vegada més barretes optin pel caramel per reduir el preu o que els consumidors es trobin al supermercat una lleugera pujada de la mona de Pasqua.

El dolç més esperat de la Setmana Santa a Catalunya i a València pateix aquest any la "tempesta perfecta" dels costos: una cotització en màxims del cacau i un preu del sucre al mercat mundial que no es veia des del 2010. És una cosa que ja es va notar per Sant Valentí, en què va quedar patent que la inflació i l’augment del cost dels bombons era massa per als consumidors, i l’efecte ha arribat als ous de Pasqua.

Temes:

Govern IPC