El volàtil mercat elèctric
Les successives reformes i aclariments sobre el rebut de la llum que s’han efectuat en els últims tres anys han aportat al consumidor informació addicional sobre la seva composició: les diferents tarifes, els impostos, peatges i càrrecs, el tipus de contracte... Tot i així, la seva complexitat ha portat fins i tot la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència a crear una eina, Entén la teva factura, per posar a l’abast del consumidor conceptes bàsics que encara se li escapen. Però la ràpida transformació del sistema energètic espanyol afegeix nous factors de complexitat que requereixen més i més esforços de transparència des de les companyies comercialitzadores, l’Administració i els mateixos mitjans de comunicació.
Que hi hagi moments en què el preu de l’energia renovable sigui de zero en la comptabilitat interna del sistema elèctric és compatible amb el fet que aquest no sigui el preu real del servei: el mix energètic solar, eòlic, hidràulic, nuclear i tèrmic es caracteritza per una extrema volatilitat, amb moments de demanda baixa que pot ser coberta per formes de generació gairebé sense cost operatiu, i pics de demanda en què aquestes no estan disponibles, o són insuficients. Els costos de fer arribar l’energia a llars i empreses són diversos. I també les inversions necessàries per impulsar l’energia eòlica, la solar i aviat l’hidrogen, que es caracteritza per un desenvolupament accelerat a Espanya que està permetent que la pressió real de la factura energètica per al consumidor final estigui sent més suportable que en d’altres molts països europeus encara més dependents del gas o el carbó.
En el contrast entre els titulars sobre les hores de cost zero i la realitat de la factura també hi contribueix l’efecte de l’augment dels impostos paral·lel al descens del preu de l’estricte consum elèctric. Però les rebaixes impositives van tenir sentit com a mesura d’emergència en un context d’un mercat desbocat i tensions inflacionistes inquietants: la progressiva normalització inclou també que la recaptació fiscal es mantingui, i no caigui al ritme dels preus, i que les rebaixes passin de genèriques a orientades als col·lectius més vulnerables.
En aquest mercat en evolució accelerada, amb la prevista multiplicació a Espanya de la generació d’electricitat amb energies renovables, caldran moltes altres transformacions perquè el consum energètic hi pugui estar basat cada cop més, perquè aquestes inversions siguin rendibles i perquè aquesta aposta que pot situar Espanya en un lloc destacat quant a sobirania energètica, innovació i aportació a la lluita contra el canvi climàtic no acabi frenada. Per començar, és necessari l’impuls (des de les polítiques públiques a les decisions de consum personals) a l’electrificació de vehicles, llars i empreses, que fins ara està avançant a un ritme més lent en el consum que en la generació. I també continuaran sent imprescindibles inversions en increment de capacitat de les xarxes elèctriques o desenvolupament de tecnologies d’acumulació (centrals de bombatge, bateries) que limitin la necessitat de desaprofitar capacitat de generació de fonts com l’eòlica . Un esforç que formarà part d’aquests costos presents a la factura del consumidor que semblen intangibles però no ho són en absolut. I que hauran de seguir sent objecte de mesures de divulgació i transparència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034